Preskočite na glavni sadržaj

50. Varaždinske barokne večeri

50. Varaždinske barokne večeri
Jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri održavat će se od 18. do 27. rujna, a na njima će, za razliku od prijašnjih godina, nastupiti isključivo domaći umjetnici, najavljeno je u srijedu u Varaždinu.
vrijeme: 18.09.2020. - 27.09.2020.

Jubilarno izdanje VBV-a donosi desetak koncerata u Varaždinu te po jedan u Križevcima, Ludbregu, Varaždinskim Toplicama, Prelogu i Belcu, ali i niz popratnih programa ujedinjenih pod nazivom Total Baroque.
 
"Barokne večeri nadaleko su nadrasle svoj grad, svoju domovinu. Danas je to jedan od najrespektabilnijih festivala rane glazbe u svjetskim okvirima", rekao je ravnatelj festivala Davor Bobić dodavši da je koncept osmišljen tako da na najbolji način prezentira snagu hrvatske kulture i hrvatske umjetnosti.
 
"Ove godine najbolji varaždinski, odnosno hrvatski umjetnici predstavljaju našu bogatu hrvatsku glazbenu baštinu, ali i svjetsku baštinu jer su Hrvatska i Varaždin uvijek bili dio europske prepoznatljivosti, civilizacije i kultiviranosti", naglasio je Bobić.
 
Ravnatelj VBV-a posebno je zahvalio Ministarstvu kulture i medija koje je, istaknuo je, na vrijeme obavilo sve kako bi se festivali diljem Hrvatske mogli održati i ove godine, a u ime Ministarstva, novinarima se obratila posebna savjetnica ministrice Iva Hraste Sočo koja je naglasila da su VBV poseban, ali i autentičan festival.
 
"Autentičan je prema svojim izvedbama, prema svojim programima, prema svojim prostorima u ovom stvarno prelijepom baroknom gradu Varaždinu. Ukorjenjivanje hrvatske kulture u europsku je ono što je nasljeđe VBV-a, a ovogodišnje izdanje će upravo to potvrditi", kazala je Hraste Sočo.
 
Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica podsjetila je da je partner 50. izdanja VBV-a trebala biti cijela Europa te dodala: "Možemo reći da smo mi, Varaždinci, ali i cijela Hrvatska, partner toj istoj Europi, jer ovdje se zapravo događa puno više stvari nego u drugim državama."
 
Partner VBV-a je i Varaždinska županija, a zamjenik župana Tomislav Paljak naglasio je da to partnerstvo nikad nije bilo upitno te izrazio zadovoljstvo što će se jedan od koncerata održati u atriju Županijske palače u Varaždinu.
 
Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, izvršni organizator VBV-a i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, koji je istaknuo da će se festival odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
"Ne 'by the book', nego i još rigoroznije. Beskompromisno ćemo raditi na tome da su što veći razmaci i izvođača i publike, a temperatura će se mjeriti sredstvima umjetne inteligencije, najmodernijima koji trenutno postoje", objasnio je.
 
Svečano otvorenje VBV-a održat će se u petak, 18. rujna, od 20 sati, na pozornici podno bedema Starog grada, a Varaždinski komorni orkestar će pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg izvesti Bachov Brandenburški koncert br. 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannovu uvertiru-suitu La Bizzare, dok će hrvatsku himnu otpjevati sopranistica Lana Kos.
 
Popratni program Total Baroque donosi 26. Međunarodnu izložbu cvijeća, kao i izložbu Ceramica Multiplex, a ovogodišnja će posebnost biti izložba Varaždinske barokne večeri u slici – 50 slika za 50 godina Festivala, na pročelju HNK-a, s posebnom rasvjetom i glazbom. (Hina)