Preskočite na glavni sadržaj

Glumački festival u Krapini od 3. do 18. listopada

Glumački festival u Krapini od 3. do 18. listopada
Glumački festival u Krapini (GFUK) održava se od 3. do 18. listopada, a počinje predstavom Paula Genovesea 'Potpuni stranci' zagrebačkog kazališta Luda kuća u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije.
vrijeme: 03.10.2020. - 18.10.2020.

Trinaesto izdanje festivala prvotno se trebalo održati od 17. travnja do 3. svibnja, no zbog pandemije koronavirusa odgođen je za jesen, rekao je Adam Končić, predsjednik Kulturne udruge GFUK i osnivač festivala. Dodao je kako će se izvesti tri dramska naslova za odrasle i jedan za djecu, što je, ističe, već ustaljena brojka zadnjih godina u Krapini.
 
Nakon predstave "Potpuni stranci" kojom počinje festival, u subotu, 10. listopada slijedi "Dekorater" Donalda Churchilla u izvedbi Kazališne grupe Lectirium iz Zagreba, dok je 17. listopada na redu predstava Raya i Michaela Cooneya "Brat bratu" zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Festival završava u nedjelju, 18. listopada, predstavom za djecu Ericha Kästnera "Tonček i Točkica" zagrebačkog GK Žar ptica.
 
Uz predstave u Krapini, održava se i GFUK i po Zagorju.
 
"S proljeća je to trebalo biti 27 gradova i općina koji su trebali podržati diljem naše regije, ne samo u našoj Krapinsko-zagorskoj, nego i u Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, ovu prekrasnu priču širenja dramske umjetnosti regijom Zagorja", rekao je Končić dodavši kako su sada "pali" na sedam gostovanja s ukupno četiri naslova.
 
Riječ je o predstavama "Cabaret preko veze", "I živjele su sretno", "Udavače" i "Dekorater" koje će se održati u Klanjcu, Oroslavju, općinama Cestica i Vidovec, u Bedekovčini, Zlatar Bistrici te Stubičkim Toplicama. Također, predstava "Dekorater" bit će izvedena i u austrijskom Velikom Borištofu.
 
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je sretan što se GFUK ipak održava jer su građani željni događanja, ali je i žalostan.
 
"Žalostan sam jer bez obzira što je dvorana dupkom puna, ali na onim sjedalima koja smiju biti, istovremeno je i poluprazna jer mora biti onaj razmak i tu se možda gubi atmosfera, ona čar, ono nešto posebno", dodao je.
 
Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da, kao partner i sponzor, svih 13 godina prate i podržavaju GFUK.
"GFUK je na karti kulturnih događanja u Krapinsko-zagorskoj županiji jedna od 10 najvažnijih manifestacija kroz godinu i zasigurno ima veliki značaj približavanja kazališnog izričaja široj publici", istaknula je Petek.
 
Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović dodala je kako se ulaznice mogu kupiti online, ali i na blagajni. Ujedno je pozvala građane da posjete festival, ali je i podsjetila na pridržavanje epidemioloških mjera, odnosno održavanja razmaka i nošenja maske.
 
Direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak dodala je kako su nastavili uspješnu suradnju s Udrugom GFUK, a za festival će odraditi promidžbeni dio kroz jumbo plakate i online promidžbu. (Hina)