Preskočite na glavni sadržaj

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi i u virtualnom obliku

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi i u virtualnom obliku
Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke koji se do 30. rujna 2020. održava u Lepoglavi, zbog epidemiološke situacije održat će se i u virtualnom obliku, izvijestili su iz Grada Lepoglave.
vrijeme: 11.09.2020. - 30.09.2020.

"Kako bi se nastavila tradicija i kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u virtualnom obliku. U zgradi Pavlinskog samostana iz 14. stoljeća postavljen je 24. Međunarodni festival čipke, velika izložba lepoglavske čipke", stoji u priopćenju.
Izloženo je preko 250 predmeta koji su prikupljeni tijekom godina održavanja festivala, a među kojima je i 80 različitih samostalnih čipki.
Od ostalih zanimljivosti festivala izdvajaju čipke herbarije, nacionalni hrvatski cvijet iris kao višebojna čipka, čipka Hrvatske sa stilizacijom EU zastave, čipke na haljinama i slično, a izloženi su i eksponati ovogodišnje zemlje partner Bugarske.
Osim čipke, inozemni izlagači dostavili su i svoje video uratke prezentacija čipki, a koje publika može pogledati na službenoj stranici  (https://festival-cipke.com/) i facebooku. (https://www.facebook.com/Međunarodni-festival-čipke-Lepoglava-478545792170243/).
Međunarodni čipkarski festival održava se od 1997. godine s redovitim znanstvenim skupovima i izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskim čipkarskih centara.
Lepoglavska je čipka također 2009. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Festival se može pogledati u virtualnom obliku, ali i uživo u Lepoglavi svake subote i nedjelje od 10 do 17 sati.
Ulaz je besplatan, ali se posjetitelji moraju pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. (Hina)