Preskočite na glavni sadržaj

5. Filmska RUNDA - revija hrvatskog kratkog filma

5. Filmska RUNDA - revija hrvatskog kratkog filma
Predstavljen je program 5. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkog filma, koja se održava 16. i 17. listopada 2020. u kinu Urania u Osijeku. Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA.
vrijeme: 16.10.2020. - 17.10.2020.

Festivalska RUNDA je premijerni program nagrađivanih filmova koju čine profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi koji nakon niza svjetskih i europskih festivala konačno stižu i na osječko platno. Ovogodišnji je program istovremeno mediteranski topao i hrabar te jamči zagrijavanje za kvalitetnu kratku filmsku formu”. U Festivalskoj RUNDI gledamo animirano - dokumentarni film Mačka je uvijek ženska redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, eksperimentalno - dokumentarni film Porvenir redateljice Renate Poljak, Njemački inat redateljice Silve Ćapin, animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina redateljice Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te igrani film Druker redatelja Rine Barbira.
 
Studentska RUNDA tradicionalno prikazuje premijere zanimljivih nagrađivanih kratkiša studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ove godine drago nam je predstaviti i filmove Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ali i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb. U Studentskoj RUNDI predstavljamo filmove: Grow up to be a  little tree redateljice Noemi Ribić, dokumentarni film Bez lica redatelja Davida Lušičića, igrani film Groblje slonova redatelja Filipa Mojzeša, eksperimentalne filmove Dnevnik, redateljice Marije Josipović i Jabuka, tri dvopeka, jogurt redateljice Anite Čeko i igrani film Južno voće, redatelja Josipa Lukića.
 
Fokus profesija - GLUMA

 
FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima predstavljaju grane filmske profesije, a ove godine fokus profesija je GLUMA. U suradnji s platformom Croatian.film zamolili smo stručno povjerenstvo osječkih glumaca (Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Barišić, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Domagoj Mrkonjić) i javnost da od 15 igranih filmova u izboru filmskoga kritičara Marija Kozine izaberu pet filmova koje bi izdvojili kao primjer izvanrednoga glumačkog ostvarenja i snažne režijsko-glumačke sinergije. Njihov izbor za sada će ostati tajna, pridružite nam se na prikazivanju najboljih 17. listopada 2020. u 18:00 sati u kino klubu kina Urania. 
 
Premda su glumci uglavnom ispred, a redatelji iza kamere, teško je ponekad pronaći točnu granicu između njihova stvaralaštva i doprinosa filmskome djelu. Ne čudi činjenica da glumci ponekad zažele biti „iza kamere“ kako bi ispričali svoju priču, a u četiri kratka igrana filma vidjet ćete zanatski zanimljiva ostvarenja poznatih hrvatskih glumaca koji su se ovoga puta našli u ulozi – redatelja. Gledamo filmove  Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.
 
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova" te grada Osijeka.