Preskočite na glavni sadržaj

35. Salon mladih

35. Salon mladih
Salon mladih – najveća i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, koja je u Hrvatskoj u više od 50 godina predstavila nekoliko tisuća umjetnika, otvara se 21. listopada 2020., u 19 sati, u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon).
vrijeme: 21.10.2020. - 06.12.2020.
 
Ovogodišnje izdanje naziva Millennial odvija se prema koncepciji kustosice Nike Šimičić te se bavi generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji.

Jubilarno 35. izdanje, pored Meštrovićevog paviljona, širi se na još 5 lokacija gdje će se moći razgledati izložba Situacija kustosice Anite Ruso (Galerija Forum, Galerija Canvas, Urania) te izložba Venientes (Galerija Šira) u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, dok će se dio programa odvijati i u prostoru tvrtke Ortoforma. Salon će, tako obuhvatiti više od 100 mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Salon mladih tradicionalno generira nova umjetnička imena na sceni te kroz bogat sustav nagrada valorizira i pozicionira najmlađu generaciju vizualnih umjetnika. U okviru službene konkurencije dodjeljuju se 3 HPB novčane nagrade, dok se izvan konkurencije dodjeljuju brojne strukovne nagrade prema odabiru najistaknutijih hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova čime se, kroz samostalnu izložbu, potiče i osigurava kontinuitet djelovanja mladih umjetnika, kao i profilirane novčane nagrade koje dodjeljuju privatni donatori u svrhu pružanja financijske podrške mladim autorima.

Sve dodatne informacije dostupne su na novoj web stranici Salona mladih  dok su na Facebook i Instagram profilu, pored aktualnosti, dostupne brojne zanimljivosti o povijesti Salona i milenijalcima.

Izvor:
www.hdlu.hr