Preskočite na glavni sadržaj

'Ja bih' - 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020. (13.-17.X.2020.)

'Ja bih' - 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020. (13.-17.X.2020.)
U godini kada HKD Napredak proslavlja 30 godina od obnove rada, festival Ja bih 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020., predstavlja nastavak 10-godišnje suradnje sa Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja bih, koji su zajedno s Napretkovim kulturnim centrom iz Zagreba i organizatori festivala.
vrijeme: 13.10.2020. - 17.10.2020.

'Festival otvaramo s jednom sjajnom i reprezentativnom izložbom plakata Mementos, docenta Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva  Amera Mržljaka, koju će otvoriti njegov kolega i profesor na ALU iz Sarajeva, prof. dr. Bojan Hadžihalilović, naš dugogodišnji suradnik. Večer svečanog otvaranja glazbeno će upotpuniti grupa Mavi Kan, koju uspješno vodi Sarajlija Bruno Urlić, a krasi prepoznatljivi vokal Sakin Modronja.

Izuzetno nam je drago da filmski dio festivala započinjemo hrvatskom premijerom filma „Simpatija za đavola” Guillaumea de Fontenaya sa ovogodišnjeg SFF-a. Film je nastao prema romanu kontraverznog francuskog novinara i ratnog reportera Paula Marchanda, koji je njegova životna priča, u kojoj ljubav s lijepom Sarajkom Slobodankom Bobom Lizdek, koja mu spašava život, ima posebno mjesto. Festival nastavljamo filmom „Šavovi” Miroslava Terzića, regionalna koprodukcija prema scenariju Elme Tataragić, baziranom na istinitom događaju. Filmski dio programa završit ćemo s dva sjajna i nagrađivana dokumentarna filma Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega „ Ljudi koji su sadili drveće “, za koji je scenarij napisao poznati književnik Josip Mlakić i film „Sestre“, kojim zatvaramo filmski dio festivala.

Josip Mlakić, pisac, scenarist, dobitnik brojnih književnih i filmskih nagrada naš je gost festivala na samom kraju u Coolturnoj špici, programu koji su Zagrepčani već upoznali i zavoljeli. Taj posebni dio špice moderira naš filmski kritičar i suradnik Hrvoje Pukšec, a sudjeluje i doajen hrvatskog glumišta Dragan Despot, te je samo to i više nego dovoljno da ćemo u njihovim razgovorima uživati.

Coolturnu špicu nastavljamo sa izvrsnim glazbenim ugođajem gdje će nam se ovog puta uz Mladena Barakovića, Hrvoja Gallera i Brunu Matić, predstaviti svestrana  Melita Lovričević, samostalna umjetnica, glazbenica, vokalistica i autorica.'...

Mole se posjetitelji da se striktno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Detaljnije:
https://matis.hr/
https://hkdnapredak.hr/