Preskočite na glavni sadržaj

30. Marulićevi dani - Prekida se program!

30. Marulićevi dani - Prekida se program!
Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, 30. Marulićevi dani održat će se od 19. do 26. listopada, a odigrat će se ukupno 13 predstava, od kojih jedna u Zagrebu.
vrijeme: 19.10.2020. - 25.10.2020.

Ravnatelj Festivala i intendant splitskog HNK Srećko Šestan ​zahvalio je svim kazalištima, posebno zagrebačkom HNK- u i intendantici Dubravki Vrgoč koja im je, kako je rekao, izišla u susret i omogućila da svoju predstavu "Tri sestre" odigraju na matičnoj pozornici, u prostorijama Lada. Ovogodišnje jubilarno izdanje Marulićevih dana posvećeno je Radi Perkoviću, osnivaču i prvom ravnatelju festivala, naglasio je.
 
"Ove ćemo godine zalediti nagradu publike jer publika u Splitu neće moći vidjeti 'Tri sestre'. Nadam se da će doći bolji trenuci i vrijeme, pa da splitska publika već iduće sezone vidi tu predstavu. Hvala i svim ostalim intendantima naših kazališta koji dolaze na Marulićeve dane. Naše će kazalište poštovati sve epidemiološke preporuke, pa će gledalište biti reducirano", poručio je Šestan.

Izbornica ovogodišnjeg festivala, kazališna kritičarka i dramatičarka Gordana Ostović​ rekla je da je od 48 prijavljenih predstava iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske odabrala njih 13. Dolazi ih 12, a samo jedna, "Tri sestre" zagrebačkog HNK, ne dolazi u Split iz objektivnih razloga, nego se igra u Zagrebu.
 
"To su sve predstave koje doista odgovaraju na suvremena pitanja društva, one najčešće govore o obitelji kao o mikrokozmosu društva gdje se to društvo prelama. To su najčešće teme kao što je razmišljanje o odlasku u inozemstvo u potrazi za boljim životom, o tome kako spasiti obrt od propadanja", rekla je Ostović.
 
Napomenula je da su predstave vrlo raznorodne, od duhovitih do malo tragičnijih, no sve imaju, kako je rekla, jako lijepe i humane poruke.
 
Kao drukčiju predstavu u ovogodišnjem izboru Marulićevih dana izdvojila je "Domaše" splitskog Gradskog kazališta lutaka, koja svijet gleda iz drukčije perspektive. Riječ je o predstavi Ane Marije Veselčić o odrastanju u domu gdje djeca vide posve drukčije probleme. Istaknula je i mostarski "Identitluk", predstavu koja govori o uskogrudnim shvaćanjima identiteta te o tragediji u kojoj se pokazuje tko je kakav čovjek.
​​​
Dramaturg i producent 30. Marulićevih dana Jasen Boko​ dodao je da festival 26. listopada zatvara predstava izvan konkurencije, studentska predstava zagrebačke akademije pod mentorstvom Krešimira Dolenčića po poznatom tekstu Johna Steinbecka "O miševima i ljudima". Na zatvaranju Marulićevih dana, dodao je, publika će izvan konkurencije moći gledati mlade glumce koji će za desetak godina vjerojatno dominirati scenom i uzimati nagrade.
Unatoč situaciji, festival će imati i nekoliko popratnih programa. "Tradicionalno se čita prvi tekst koji je dobio nagradu za najbolji dramski neizvedeni tekst za 2019. godinu. To je Pešutovo 'Granatiranje' koje će čitati splitski glumci-studenti. Imat ćemo i prezentaciju o 30 godina Marulićevih dana, predstavljanje zbornika Teatar u Splitu i Split u teatru, te predstavljanje knjige Nikole Batušića Povijest hrvatskog kazališta", najavio je Boko.
 
Festival se trebao održati u tradicionalnom terminu krajem travnja, no odgođen je zbog pandemije koronavirusa te će se održati od 19. do 26. listopada. Svečano otvorenje festivala bit će 20. listopada, kada će se dodijeliti i Nagrada Marin Držić za dramski tekst. (Hina)