Preskočite na glavni sadržaj

5. KinoKino Festival održat će se online

5. KinoKino Festival održat će se online
Planirano 5. izdanje KinoKina, koje se trebalo održati istovremeno s 18. Zagreb Film Festivalom, u Uraniji – prostoru kreacije i Hrvatskom glazbenom zavodu, održat će se online na platformi kinoeuropa.hr od 9. do 15. studenog.
vrijeme: 09.11.2020. - 15.11.2020.

Program festivala predstavila je njegova koordinatorica Katarina Crnčić: “Ovogodišnje izdanje održat će se online na platformi kinoeuropa.hr, a u glavnom natjecateljskom programu gledamo najvažnije recentne filmove za djecu iz cijeloga svijeta. Nagrađivani filmovi dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Litve, Irske, ali i daleke Australije, otkuda nam dolazi film redatelja Johna Sheedya znakovita naslova S kao sreća – emocija koja nam ovim trenucima svima treba i koju želimo izazvati kod svojih malih gledatelja.”
 
Iz Austrije dolazi nam film Oskar i Lili: gdje nas nitko ne poznaje redatelja Arasha T. Riahija, gorko-slatka odiseja o različitim načinima na koje percipiramo svijet oko sebe kako bismo preživjeli, kroz koju nas vode brat i sestra Oskar i Lili. O bratskoj (i drugim vrstama) ljubavi govori i film Sune za sve, ostvarenje švedskog redatelja Jona Holmberga o dječaku čiji je cilj biti na dva mjesta u isto vrijeme, a šalje bitnu poruku o tome koliko je važno biti svoj, bez obzira na to što drugi misle. Prikazat ćemo i njemački film Jako jako daleko redateljice Sarah Winkenstette, koji se ističe toplom pričom o neočekivanom prijateljstvu mlade nogometne nade Bena i Tariqa, izbjeglice iz Sirije. Filmski predstavnik dvije države, Litve i Irske, film je imena Dvorac, režirala ga je Lina Lužytė, a govori o snazi snova i o tome što smo sve spremni učiniti kako bismo ih ostvarili. Naposljetku, film čija maštovita tema jest poput sna, dolazi iz Nizozemske, a režirala ga je Annemarie van de Mond, zove se Jackie & Oopjen te nas vodi kroz Amsterdam iz perspektive djevojčice Jackie i njene nove prijateljice Oopjen, lika iz Rembrandtove slike.
 
O najboljim filmovima odlučivat će, kao i uvijek do sad, i profesionalni (Barbara Zupičić, Marina Andree Škop, Frano Mašković) i dječji žiri sastavljen od pet zagrebačkih osnovnoškolaca. U sklopu popratnog programa — Klasici, zamišljenog kao prostor za gledanje starijih filmova koji su nezaobilazni i za današnje generacije, gledamo Vlak u snijegu Mate Relje, klasik dječje književnosti pretvoren u klasik domaćeg filma, zbog svoje univerzalne poruke o ljubavi i prijateljstvu jednako popularan danas kao i prije četrdeset godina kada je snimljen. Svoje online izdanje imat će i najpopularniji popratni program festivala, Moj prvi odlazak u kino, koji će se ove godine prigodno pretvoriti u Moj prvi online festival. Kako bi festivalsko vrijeme bilo ispunjeno ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić Čanak, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu, održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj. U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom održat će se interaktivni panel pod nazivom Školska videoteka u novom normalnom zamišljen kao zajednički susret dionika audio-vizualnog i odgojno-obrazovnog sektora s ciljem artikuliranja svih ključnih aspekta problematike dostupnosti kvalitetnih filmova za djecu i mlade te metodičkih materijala za nastavnike u online okruženju”.