Preskočite na glavni sadržaj

Almissa Open Art festival 2021 / Slikati po platnu života

Kustos ovogodišnjeg Almissa Open Art festivala Gildo Bavčević fokusira se na procesualne umjetničke prakse u kojima se sam život tretira kao materijal koji se izvodi, kreira i oblikuje u stvaralačkim procesima, odnosno na umjetnost koja postaje životom, a ne tek prikazom života u obliku gotovog proizvoda.
vrijeme: 30.04.2021. - 30.04.2021.

Kritički se osvrćući na potrebe tržišne logike kapitalizma, ovakve prakse ne proizvode umjetnička djela nego sam život pretvaraju u umjetnost, u platno na kojemu svaka ideja, intencija i djelo u životu postaju potez, ukazujući upravo na samu  praksu kao umjetnost, odnosno na umjetnost kao oblik ili proces življenja.   
 
Almissa Open Art festival više od desetljeća razvija eksperimentalni kustoski pristup pozivajući svaki put novog umjetnika preuzme ulogu kustosa čime se osigurava inovativan pristup ovoj funkciji, čime se ona transformira i razvija u smjeru poništavanja granica između umjetničke produkcije, kuriranja i prezentacije, čime se redefinira definicija autora. Festival tako osigurava određenu nepredvidljivost programa, fluidan programski smjer i identitet, a stvara se platforma za zajednički rad umjetnika, istraživača i publike putem novih modaliteta umreženih suradničkih praksi. 
 
Festival se svake godine izmišlja iznova, trudeći se održati vitalan i neočekivan program, pa svake godine drugi eminentni umjetnik preuzima ulogu kustosa pristupajući joj na svjež i neopterećen način redefinirajući postojeće paradigme o prirodi ove funkcije.