Preskočite na glavni sadržaj

16. Festival prava djece: Središnja tema u fokus stavlja pravo djece i mladih na informiranje u digitalnom svijetu

16. Festival prava djece: Središnja tema u fokus stavlja pravo djece i mladih na informiranje u digitalnom svijetu
16. Festival prava djece poznat i pod motom 'Mali festival za velike teme' u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator za središnju temu ove godine odabrao je sigurnost i pametan izbor informiranja u digitalnom svijetu, a tijekom listopada i studenog će u Zagrebu, Opatiji, Novoj Gradišci, Pakracu, Garešnici i Daruvaru ponuditi filmske projekcije, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.
vrijeme: 16.10.2024. - 21.11.2024.
url: https://festivalpravadjece.com/
 
Festival započinje okruglim stolom u srijedu, 16. listopada u 11:00 sati, u Centru mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, a u razgovoru sudjeluju: voditeljica kluba mladih Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Mona Vincek, socijalni radnik iz Centra za pružanje usluga u zajednici Savjetovališta Luka Ritz Dušan Borić, te učenici osnovnih škola i srednjih škola Petar Đula Vrbanić i Ivona Franjić. Okrugli stol moderirati će urednica na Hrvatskom radiju Ivana Sučić.
 
Djeca i mladi okruženi su digitalnim tehnologijama više nego ikada prije. Društvene mreže postale su glavni izvor informacija te ključni alati za komunikaciju, izražavanje, održavanje društvenih veza, zabavu i inspiraciju. Brojna su istraživanja pokazala kako djeca i mladi provode po nekoliko sati dnevno na digitalnim uređajima. Stoga ovogodišnji 16. Festival prava djece u fokus stavlja temu prava na informiranje u digitalnom svijetu i time otvara diskusiju o prilagođenosti digitalnog svijeta djeci i mladima, sigurnosti u mnoštvu informacija kojima su izloženi i načinima kako djeca i mladi procjenjuju utjecaj digitalnih tehnologija na vlastiti život?
 
Filmski program i edukativne radionice
 
U sklopu Festivala organizira se program Dobre vibracije za djecu i roditelje, a sadrži projekciju dvaju filmova: humorističan i šarmantan film o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama na temelju inspirativnih stvarnih događaja iz djetinjstva Valda Lopesa, nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Valdova priča (r. Roberto Bueso, 2022.) i animirani I miševi idu u raj (r. Denisa Grimmová i Jan Bubeníček, 2021.) o dva neprijatelja, malom mišu i lisici, koji se nakon nesretne nezgode susreću u životinjskom raju, gube svoje prirodne instinkte i postaju najbolji prijatelji. Filmske projekcije će se održati u Zagrebu, 17. listopada u Kino Kinoteka,  5. studenog u Dvorani Gervais u Opatiji, te 14. i 15. studenog u Domu kulture u Novoj Gradišci. Ulaz na projekcije je besplatan, a filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.
 
Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, razvijanju kritičkog razmišljanja, i analizi sadržaja, te program Razgovor počinje filmom u sklopu kojeg će se, u suradnji s učeničkim domovima u Pakracu i Garešnici te Tehničkom školom Daruvar, održati stručno vođene panel rasprave nadahnute projekcijama finskog igranog filma Spirala (r. Salla Sorri & Eva-Maria Koskinen, 2022.) i mađarskog filma Mi smo ekipa (r. Yvonne Kerékgyártó, 2022.).
 
Filmsko stvaralaštvo mladih
 
Na mrežnim stranicama Festivala www.festivalpravadjece.com bit će dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo - matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego. Stvaralaštvo mladih - matineja za srednje škole nudi sedam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.
 
Web stranica: www.festivalpravadjece.com
Facebook stranica: https://www.facebook.com/FestivalPravaDjece
Instagram stranica: www.instagram.com/festivalpravadjece
TikTok: https://www.tiktok.com/@festivalpravadjece
 
Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem izdanju sudjelovalo je više od 34 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar , Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.