Preskočite na glavni sadržaj

17. Vrisak - riječki sajam knjiga i festival autora

17. Vrisak - riječki sajam knjiga i festival autora
Ovogodišnji, 17. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održat će se od 14. do 21. rujna, s nastupima više od stotinu domaćih i inozemnih autora, među kojima je najveća zvijezda ruski pisac i disident Boris Akunin, najavljeno je u utorak.
vrijeme: 14.09.2024. - 21.09.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://vrisak.vbz.hr/

Programski direktor festivala Drago Glamuzina istaknuo je na konferenciji za novinstvo da će se 54 programa Vriska, uključujući predstavljanja knjiga, panele, radionice, javna čitanja, izložbe i koncerte, održavati na nekoliko lokacija u Art-kvartu Benčić. To su dva prostora u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), novi prostor u zgradi Gradske knjižnice Rijeka te program na kraju svakog dana u lokalu Dnevni boravak.
 
Ocijenio je da je program ovogodišnjeg festivala najbogatiji i najraznolikiji među svim izdanjima Vriska. Obuhvaćene su svi uzrasti, tako da će se priređivati događanja za najmlađe u Dječjoj kući, program za srednjoškolce, kako bi im se približila književnost i potakao dijalog o književnim djelima.
 
Nadalje, program Studentski vrisak voditeljice Dunje Matić Benčić predstavlja platformu za stvaralaštvo studenata. Ove godine su se mogli prijaviti studenti iz cijele Hrvatske, pristiglo je 120 radova, a stručni žiri je za predstavljanje u Rijeci odabrao 10 najboljih radova.
 
Serija panel diskusija o aktualnim društveno-političkim temama Usta na usta bavit će se celebrity kulturom, pitanjima transrodnosti, klimatskih promjena i osjećaja sigurnosti u današnjem svijetu.
 
Glamuzina je naglasio da je posebna čast ugostiti Borisa Akunina, koji je, nakon desetljeća boravka izvan Rusije, u toj zemlji proglašen državnim neprijateljem te znatno rjeđe nastupa na književnim festivalima u svijetu. Veliki interes se očekuje i za gostovanje, kako je rečeno, književne zvijezde britanskih milenijalaca Elize Clark.
 
Predstavit će se niz autora iz Hrvatske, poput Jurice Pavičića, Kristiana Novaka, Magdalene Blažević, Ede Popovića, Zorana Žmirića, ali i pisaca iz regije, kao što je Srđan Valjarević, dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac, Lana Bastašić i makedonska spisateljica Lidija Dimkovska.
 
Sedamnaesti Vrisak se otvara 14. rujna u Art-kvartu Benčić dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman i koncertom Zorana Predina i benda a zatvara se koncertom riječke grupe Jonathan.  
 
Na sajmu knjiga okupilo se više od 20 domaćih i inozemnih izdavača, a posjetitelji mogu kupiti knjige po povoljnim cijenama, s popustom do 80 posto. (Hina)