Preskočite na glavni sadržaj

18. Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom

Ekomuzej-Ecomuseo “Batana”, Udruga-Associazione i Ustanova-Istituzione “Kuća o batani - Casa della Batana” u suradnji sa Jedriličarskim klubom - Club di vela “Maestral” Rovinj-Rovigno od 7. do 9. lipnja organiziraju 18. Rovinjsku regatu tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom.
vrijeme: 07.06.2024. - 09.06.2024.
mjesto: Rovinj
url: https://www.batana.org/


18. ROVINJSKA REGATA TRADICIJSKIH BARKI S OGLAVNIM I LATINSKIM JEDROM
Nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske
Rovinj-Rovigno, 7/8/9 - VI - 2024

Prvi dan bit će posvećen radionici Exchange Lab, koja se organizira u sklopu EU projekta Interreg Italy-Croatia „Adriatic PorTLand“.

Regata se održava Povodom 20. godišnjice osnivanja Ekomuzeja-Ecomuseo „Batana“ (upisan u UNESCO-vom Registru dobrih praksi), upisa umijeća plovidbe tradicijskog jedrenja oglavnim i latinskim jedrima duž hrvatske obale u Nacionalni registar kulturnih dobara i 10. godišnjice rada i djelovanja Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Cilj manifestacije od samog početka jest očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. Upravo zahvaljujući aktivnostima udruga i pojedinaca, pa tako i Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”, tradicijsko jedrenje oglavnim i latinskim jedrima duž hrvatske obale, koncem 2022. godine, uvršteno je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.