Preskočite na glavni sadržaj

2. INCLUDE festival - kulturna događanja dostupna svima

2. INCLUDE festival - kulturna događanja dostupna svima
INCLUDE festival je inkluzivni festival u sklopu kojeg će se od 16. do 18. kolovoza u Domu mladih Split održati šest različitih inkluzivnih radionica suvremenog plesa, suvremenog cirkusa i radionica likovne i dramske art terapije, uz bogat popratni program koji uključuje predstave i predavanja.
vrijeme: 16.08.2024. - 18.08.2024.
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/people/Include-festival/100091861715650/

Namijenjen je djeci, mladima i odraslima s različitim vrstama teškoća i tjelesnog invaliditeta, oštećenjima vida, sluha, različitim poteškoćama u glasovno-govornoj komunikaciji, intelektualnim poteškoćama,  kao i studentima i stručnjacima koji se bave inkluzijom te naravno i djeci, mladima te odraslima bez teškoća i invaliditeta. Dakle, ovo je jedan uključivi festival namijenjen svima. 
 
Na festivalu vas između ostalog očekuje predstava “Tužno pače” - prva inkluzivna predstava za  djecu na govornom i znakovnom jeziku (4 - 8 god.) u produkciji udruge za djecu i mlade  „Novi svijet“ i Centra za kulturu Trešnjevka. Predstavu je režirao Vedran Komerički, a igraju Tena Pataky i Filip Sever. Predstava je to u kojoj govor na znakovni jezik prevode glumci u simultanoj izvedbi, što gluhoj i nagluhoj djeci omogućava neometano i potpuno kazališno iskustvo, a djeci koja čuju razvija maštu, jača koncentraciju i otvara sasvim novi obzor izražajnih mogućnosti.
 
Podršku festivalu pružila je i iznimna izvedbena umjetnica Ane Paška, koja će zadnjeg dana festivala održati svoj poetsko-glazbeni performans, odnosno KoncArt “Salon za ulješavanje duše”. Ane je izuzetna performerica, pjevačica i multiinstrumentalistica (klavir, cajon i gitara), recitira, igra se s formom i glasom, pronalazi nepoznate glasovne pejzaže i stvara pjesničke slike, metafore i asocijacije. Govori o svakodnevnom životu, o djetinjstvu, stereotipovima, majčinstvu, ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i veselju.  
 
Od radionica izdvajamo inkluzivnu plesnu radionicu  “Igrom do kreacije - radionica za sve generacije” za djecu i odrasle, odnosno za svih od 5 do 85 godina, a  koju će vodit Koraljka Begović, slobodna plesna umjetnica. Radionica se temelji na tradicionalnim dječjim igrama za zatvorene i otvorene prostore, unutar kojih polaznici pronalaze inspiraciju pri stvaranju različitih improvizacijskih zadataka te se kroz igru na zabavan i siguran način upoznaju s plesom i pokretom. 
 
Diplomirana art terapeutica Magdalena Rubeša iz  Hrvatske udruge za art terapiju HART će provesti po dvije radionice art terapije, jednu za djecu, a drugu za  odrasle pod nazivom „Samopouzdanje“. Cilj ovih radionica je prepoznavanje i upoznavanje vlastitih vrlina kao temelja za samopouzdanje. Jačanjem samopouzdanja preveniramo različite psihičke poremećaje, koji su u porastu posebno kod djece adolescentne dobi. 
 
Radionica “Dozvolite da se predstavim” je scensko-izvedbena radionica za  odrasle  osobe, a nastala je u radu prvenstveno sa osobama sa intelektualnim teškoćama i teškoćama s mentalnim zdravljem, a održat  će  je Ana  Dalbello,  voditeljica  Teatra  od  soli  s  velikim  iskustvom  u  radu  s  osobama  na odjelu psihijatrijske ustanove Ugljan. U radu će koristiti kazališne vježbe i tehnike, s polaznicima otkrivati i razvijati različite identitete, dati im nove uloge u kojima mogu djelovati te osjetiti lakoću pokreta, verbalne i neverbalne komunikacije. 
 
Ana Dalbello i Magdalena Rubeša održat će predavanja o svom radu i iskustvu održavanja radionica art terapije, a koja su namijenjena studentima i stručnjacima koji rade s osobama sa intelektualnim teškoćama, problemima mentalnog zdravlja i osobama s Down sindromom.
 
Cirkus kolektiv će održati inkluzivnu radionicu cirkuskih vještina  za  djecu, a prilagođena je prilagođena svim razinama tjelesnih sposobnosti. Djeca će imati priliku okušati se u različitim cirkuskim disciplinama, poput akrobatike (kolutovi, stojevi), žongliranja (kroz različite interaktivne igre) i jednog zračnog elementa - svile.  Radionice će voditi Mia Bradić i Jozica Javorčić
 
Psihologinja Klara Boraska, održat će radionicu ekspresivne art terapije “Unutarnji svijet”. Ekspresivna art terapija omogućuje nam da svoj unutarnji svijet izrazimo, osim verbalno, i na neverbalni način, koristeći modalitete poput likovne umjetnosti, glazbe i glasa, pokreta i plesa, glume i teatra te pričanja i pisanja priča i poezije. Svaka osoba, neovisno o svom talentu i iskustvu, može stvoriti umjetničko djelo pri čemu sam proces stvaranja, ali i stvoreno djelo osobi može biti od koristi. 
 
INCLUDE festival omogućuje osobama s teškoćama i invaliditetom sudjelovanje u kulturnom životu grada kroz inkluzivan program prilagođen kako djeci i mladima, tako i odraslima. Cilj je ukazati na manjak podrške, razumijevanja i prilagodbe pri planiranju kulturnih sadržaja od strane kulturnih ustanova, organizacija i udruga civilnog društva. Rijetko se pri organizaciji kulturnih događanja ima u vidu marginalizirane skupine u našoj zajednici pa tako nemamo redovnu audiodeskripciju u kazalištima i kino dvoranama, a kulturni i društveni centri uglavnom nemaju pristup za OSI. Prvim izdanjem festivala nastojalo se ukazati na to kako kulturni programi u splitskom Domu mladih nisu pristupačni za OSI jer u zgradi nema rampi i liftova, a ni pristupnih puteva prilagođenih njima, čime im je uz manjak inkluzivne kulturne ponude, onemogućen i pristup redovnom programu. Za vrijeme planiranja i održavanja ovog drugog izdanja festivala u tijeku su pripreme za adaptaciju Doma mladih u društveno-kulturni centar, a najavljeni radovi će trajati nekoliko godina te se organizatori toplo nadaju da će po ponovnom otvaranju biti prilagođen svim skupinama društva, kako i dolikuje jednom kulturno-društvenom centru. 
 
Cjelokupni program festivala je besplatan za sudionike, uz obvezne prijave na radionice zbog ograničenog broja sudionika po radionici. Prijaviti se možete do 10.8.2024. putem Microsoft Forms obrasca https://forms.office.com/e/FwHBXV0amd
 
Dodatne informacije o programu možete potražiti na Facebook i Instagram stranici plesne udruge Tiramola i na Facebook stranici INCLUDE festivala: https://web.facebook.com/profile.php?id=100091861715650 
 
After movie prvog izdanja festivala dostupan je na ovoj poveznici.
 
Include festival organizira plesna udruga “Tiramola” u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Platformom Doma mladih, Cirkus kolektivom i Hrvatskom udrugom za rat terapiju “HART”. Ovogodišnje izdanje festivala podržavaju Zaklada Kultura nova, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.