Preskočite na glavni sadržaj

58. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu pod nazivom "Šokadijo lipa i bogata"

Od 17. do 21. srpnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog i Trgu bana Jelačića u Zagrebu održat će se 58. Međunarodna smotra folklora pod nazivom "UNESCO-ovi kulturni prostori - Šokadijo lipa i bogata", najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u čuvaonici Etnografskog muzeja Zagreb.
vrijeme: 17.07.2024. - 21.07.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://msf.hr/
Ove godine, osim Šokaca iz Hrvatske, sudjelovat će i predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije. Organizator manifestacije je Kulturni centar Travno pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Tijekom pet festivalskih dana, nastupit će folklorna društva i pojedinci koji će, uz šokačke tradicije, reprezentirati raznolikosti hrvatske etnografske baštine. Osim nastupa i koncerata brojnih folklornih skupina, na programu su folklorske šetnice i plesnih radionica.

Središnji događaj, Svečana priredba pod nazivom ‘Šokadijo sve ti je na glasu - folklorne tradicije Šokaca u Panoniji’ koja će predstaviti folklorne običaje Hrvata Šokaca u Panoniji, održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u petak, 19. srpnja.

Među izvođačima na smotri će nastupati i inozemni ansambli iz Brazila, Perua, Indonezije, Nizozemske te dvije skupine ukrajinske dijaspore iz Kanade, rekao je na konferenciji za medije umjetnički ravnatelj međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec.

"Ističemo tradicionalne i vrijedne vještine koje nas uče suživotu čovjeka s prirodom u kulturi malih zajednica i kulturnih prostora", rekao je ističući značaj Smotre.
Ministarstvo kulture i medija ove je godine uložilo 100 tisuća eura u program, rekla je načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Irena Kregar Šegota.
Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine i predstavlja afirmaciju tradicijske kulture i folklora brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri koje je organizirala Seljačka sloga između dva svjetska rata. U suvremenoj Hrvatskoj, Smotra je dio globalnog pokreta za očuvanje kulturne baštine u skladu s UNESCO-ovim programima.

Ova Smotra nije samo festival, već promiče očuvanje kulturne baštine i podsjeća nas na njezino prenošenje novim generacijama, poručila je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba Nikolina Radić Štilić.

"Svjedočanstvo je bogatstva raznolikosti naših tradicija i simbol zajedništva i suradnje među narodima", rekla je.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine smotra je proglašena festivalom od nacionalnog značaja. Članica je CIOFF-a, međunarodne udruge folklornih festivala, te nositeljica oznake kvalitete Europskog udruženja festivala koja se dodjeljuje izvrsnim umjetničkim festivalima, ovogodišnja manifestacija organizirana je uz podršku Hrvatskoga Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Društva skladatelja. (Hina)