Preskočite na glavni sadržaj

72. Ljubljana Festival održat će se od 20. lipnja do 3. rujna

72. Ljubljana Festival održat će se od 20. lipnja do 3. rujna u Ljubljani, tradicionalno ga otvara koncert 'Ljetna noć', ove godine posvećen je pjesmama Ditke Haberl, Alenke Pinterič i Marjetke Nece Falk, najavljeno je u utorak, 16. travnja, na konferenciji za novinare u Klubu Kazališta Komedija u Zagrebu.
vrijeme: 20.06.2024. - 03.09.2024.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: https://ljubljanafestival.si/en/

Na tradicionalnom Ljubljanskom festivalu nastupit će više od pet tisuća umjetnika iz svih krajeva svijeta, rekli su najavljujući program direktor i umjetnički ravnatelj festivala Darko Brlek i predstavnice Turizma Ljubljana Polona Ponikvar i Janja Romih Kulenović.
 
Koncert Ljetna noć održat će se na Kongresnom trgu, a pjesme će izvoditi solisti uz pratnju Simfonijskoga orkestra, Big Banda i Omladinskog pjevačkog zbora RTV Slovenija pod ravnanjem Patrika Grebla.
 
Dio programa je i kod rijeke Ljubljanice gdje će pet koncerata održati trubački i puhački komorni sastavi s Akademije za glazbu Sveučilišta u Ljubljani.
 
"Tosca", opera Giacoma Puccinija, bit će postavljena u režiji Piera Francesca Maestrijnija. Simfonijskim orkestrom SNG Maribor dirigirat će Guanluca Martinenghi, a nastupat će sopranistica Rebeka Lokar. Toscina će ljubavnika igrati Jonathan Tetelman, a Barona Scarpiju interpretirat će Željko Lučić.
 
Mariborski baletni ansambl na pozornici će predstaviti balet "Grk Zorba" u koreografiji Lorce Massine u Ljetnome kazalištu Križanke. Na istome mjestu nastupit će i Rade Šerbedžija sa svojom grupom Zapadni kolodvor. Pridružit će mu se i pijanist  Vasil Hadžimanov, Miroslav Tadić na gitari te violinistica i pjevačica Yvette Holzwarth, kao i Damir Urban.
 
Pijanist Arturo O'Farrill sa svojim Afro Latin Jazz orkestrom, s kojime je osvojio sedam Grammyja nastupa 30. lipnja.
 
Državno operno i baletno kazalište Astana Opera iz Kazahstana dvije će večeri zaredom, 1. i 2. srpnja, održati balet Spartak u koreografiji Jorija Grigoroviča. Glazbu će izvoditi Orkestar slovenske filharmonije pod ravnanjem Abzala Muhtidinova, u Gallusovoj dvorani Cankarjevoga doma.
 
Iduća će dva dana u istoj dvorani pijanist Mihail Pletnjov zajedno s budimpeštanskim koncertnim simfonijskim orkestrom pod vodstvom Andrasa Kellera prvu večer, a drugu Alekseja Kornienka. Svirat će sva četiri koncerta za glasovir Sergeja Rahmanjinova, kao i dva djela Bele Bartoka - suitu "Čudesni mandarin" i "Mađarske skice".
 
Međunarodna likovna kolonija u Križankama odvijat će se pod vodstvom Toma Vrana od 7. do 12. srpnja, a mala likovna kolonija za djecu od 7 do 14 godina održat će se od 8. do 12. srpnja.
 
Filharmonijski orkestar iz Seongnama izvest će "Jednostavnu simfoniju" Benjamina Brittena  pod ravnanjem Nansea Guma. Koncert za violinu i orkestar br. 3, "Strazburški" Wolfganga Amadeusa Mozarta izvest će solistica Maria Solozobova. Na tradicionalnome korejskome instrumentu haegeumu nastupit će Min Jio s izvedbom "Urban Arirang".
 
Mjuzikl "The Bodyguard" temeljen na trileru iz 1992. u kojemu su glumili Whitney Houston i Kevin Costner, izvodit će se od 15. do 19. srpnja u Ljetnome kazalištu Križanke, a redatelj je Mykal Rand.
 
Održat će se i Zappa day posvećen američkome rock glazeniku Franku Zappi, frontmenu benda The Mothers of Invention. Njegov će opus predstavljati Ensemble Dissonance i maestro Jonathan Stockhammer zajedno s gitaristom Vlatkom Stefanovskim kao i pjevačem Blažom Šefom.
 
Festival će zaključiti nastup Orkestra slovenske filharmonije koji će voditi maestro Charles Dutoit. Na pozornici će mu se nakon uvodne suite Pelleas i Melisande Gabriela Faurea, pridružiti pijanistica Martha Argerich koja će izvoditi Koncert za glasovir i orkestar u G-duru Mauricea Ravelate Simfoniju br. 9 u e-molu Antonina Dvoržaka- u Cankarjevu domu.
 
Osnivač Ljubljanskog festivala je Grad Ljubljana, a Festival je član Europske udruge festivala (EFA) od 1977. (Hina)