Preskočite na glavni sadržaj

8. BaRoMus Festival u Rovinju

BaRoMus Festival, 8. rovinjski festival barokne glazbe, održat će se od 21. lipnja do 11. srpnja 2012. Festival vođen krilaticom Barok: jučer-danas-sutra, istražuje mrežu podudarnosti između pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i onih koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi.
vrijeme: 21.06.2012.
mjesto: Rovinj

Festival se održava osmu godinu zaredom pod vodstvom umjetničkog ravnatelja i idejnog začetnika ove manifestacije Domagoja Terzića i u organizaciji Europskog centra za kulturu iz Rovinja.

Na programu je devet atraktivnih koncerata koji će se održati u rovinjskoj crkvi Sv.Franje, a jedan će koncert biti održan u Dvorani Grofa Milewskog na otoku Sv. Katarina.

Koncertni program otvara Ansambl Responsorium s programom Monteverdi i umjetnost emocija ( 21.06.) . U nastavku slijedi koncert renomiranog Cantus ansambla ( 26.06.) najznačajnijeg hrvatskog ansambla specijaliziranog za izvođenje suvremene glazbe. Ansambl nastupa  predvođen dirigentom Berislavom Šipušem, a na programu su djela suvremenih hrvatskih skladatelja A.Klobučara, O.Jelaske i B.Šipuša. Koncertni se program nastavlja nastupom Trija ArtiCoolAzione ( 28.06.) i programom naslovljenim Barokna kantata. Poznata hrvatska pijanistica Katarina Krpan (30.06.) će se predstaviti programom Invencija: jučer i danas. Ovaj zanimljiv koncert donosi zanimljivo promišljanje prošlosti i sadašnjosti odnosno usporedbu  invencija J.S.Bacha i suvremenih hrvatskih skladatelja K.Seletkovića, V.Nježića, M.Tarbuka, F.Đurovića i A.Knešaureka. Nastup ansambla Acoustic Project i program Around Baroque održati će se 3.07.u Dvorani grofa Milewskog na otoku Katarina,  nakon čega slijedi Vokalni ansambl Antiphonus ( 5.07.) Antiphonus nastupa pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a ansamblu će se na rovinjskom nastupu pridružiti lutnjist Edin Karamazov te orguljaš i čembalista Pavao Mašić. Osim skladbi starih majstora na ovom će koncertu će biti izvedena i praizvedba djela rovinjskog suvremenog skladatelja Massima Brajkovića. Ove godine u goste dolazi i poznati ansambl za staru glazbu Les Sacqueboutes Bombardeés ( 7.07. i 8.07.). Gosti iz francuskog Toulousea će u Rovinju izvesti dva programa odnosno Un concert  pour le Roy posvećen glazbi na dvoru Luja XIII i program naslovljen Il ballo di Mantova (Svjetovna i sakralna glazbe renesansne Firence). Festival će biti okonćan 11.07. uz poznatog jazz pijanista Matije Dedića i programom naslovljenim Matija Dedić meets Bach II.

Opširnije na Mic.hr.