Preskočite na glavni sadržaj

'Aplauz ne plaća stanarinu' – edukacija mladih o radničkim pravima u području kulture i umjetnosti

'Aplauz ne plaća stanarinu' – edukacija mladih o radničkim pravima u području kulture i umjetnosti
'Aplauz ne plaća stanarinu' program je edukacije mladih o radničkim pravima u području kulture i umjetnosti koji sourganiziraju kustoski kolektiv BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i strukovna udruga SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.
U proteklom izdanju, započetom u studenom 2023. godine, program je uključivao predavanja i radionice uživo, dok je u ožujku ove godine na društvenim mrežama suorganizatora održana kampanja u obliku informativnih vizualnih i tekstualnih prijedloga i podsjetnika kako na prava koja imaju, tako i na alate i mehanizme kojima se mogu zaštititi i smanjiti (samo)eksploataciju. Kao završni dio kampanje, objavljeni su podkasti na temu mitova i praksi strukovnog i sindikalnog udruživanja u kulturi koji će biti trajno dostupni na online platformama.
 
U prvom dijelu razgovaraju Marta Krešić iz Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, Lea Kovacs iz Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Nina Gojić iz Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela. Sugovornice su predstavile rad svojih strukovnih udruženja s naglaskom na iskustva izrade i implementacije strukovnih cjenika i smjernica za primjenu načela pravednih praksi u kulturnom radu. Dotaknule su se primjera dobrih praksi, ali i ograničenja djelovanja u okviru strukovnih udruga, te ponudile pregled razlika i sličnosti između prekarnih uvjeta u različitim segmentima kulture. U drugom dijelu razgovaraju Jakov Kolak iz Regionalno-industrijskog sindikata, Dunja Kučinac iz BLOK-a i Sandra Mlađenović iz Društva hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, na temu mitova o mogućnostima strukovnog i sindikalnog povezivanja u kulturi. Osvrnuvši se na različite primjere nestandardnih i atipičnih radnika u područjima različitima od kulture, sugovornici_e su ponudili_e perspektive na to kako su udruživanje i sindikalizacija ne samo mogući nego i nužni u borbi za bolje radne uvjete u kulturi i umjetnosti.
 
Podkaste je tehnički realizirala Sindri Uču, a vizualni identitet cijele kampanje potpisuje Lana Grahek.
 
Možete ih poslušati na sljedećoj poveznici: https://soundcloud.com/kolektiv_blok/sets/aplauz-ne-pla-a-stanarinu 
 
Sadržaj kampanje održane na društvenim mrežama dostupan je na stranicama BLOK-a i SPID-a:
https://spid.com.hr/novosti/spid-ova-i-blok-ova-kampanja-aplauz-ne-placa-stanarinu 
https://www.blok.hr/hr/vijesti/aplauz-ne-placa-stanarinu-kampanja