Preskočite na glavni sadržaj

Arheološka baština Novigrada od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka

Otvorenje izložbe 'Arheološka baština Novigrada od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka' održat će se u petak 18. listopada u 18 sati u Muzeju Lapidarium u Novigradu.
vrijeme: 18.10.2024. - 31.10.2024.
mjesto: Novigrad
url: http://www.muzej-lapidarium.hr/

Izložba donosi sveobuhvatan pregled arheološke građe, lokaliteta i istraživanja provedenih na području Novigrada i okolnih naselja, uključujući Dajlu, Bužiniju i Antenal. Kroz izbor pokretnih nalaza, tekstova i dokumentacije, po prvi put se predstavljaju gotovo sva arheološka otkrića od kraja 19. stoljeća do danas.

Izložba prikazuje povijest ovog kraja, od najranijih prapovijesnih lokaliteta poput gradine Sv. Duh, preko ostataka rimskih vila uz obalu od Dajle do Antenala, sve do kasnoantičkih i ranosrednjovjekovnih grobalja i zidina prvog naselja te srednjovjekovnih zidina Novigrada. Među izloženim predmetima ističe se keramički prijeklad za ognjište ukrašen motivom ovnovskog roga iz željeznog doba pronađen u Dajli, nalazi iz rimske vile u Karpinjanu, ranosrednjovjekovne pojasne kopče iz Novigrada i okolice te srebrene naušnice i drugi predmeti iz Čelege.

Pokretni nalazi, dokumentacija i tekstovi rezultat su brojnih arheoloških istraživanja, uglavnom provedenih od sredine 20. stoljeća do danas, posebno arheologa iz Arheološkog muzeja Istre, ali i drugih institucija poput Arheološkog muzeja Zadar, Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Medulin-Brijuni Sveučilišta u Zagrebu, Muzeja Grada Umaga te privatnih arheoloških tvrtki. Predmeti izloženi na izložbi posuđeni su iz Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Umaga, dok dio pripada novooformljenoj Arheološkoj zbirci Muzeja-Museo Lapidarium. Predstavljena je i fotodokumentacija prapovijesnih predmeta s gradine Sv. Duh koji su pohranjeni u Muzeju antikviteta „J. J. Winckelmann“ u Trstu.
 
Kustosica: Anika Mijanović Simić

Izložba je otvorena do 31. prosinca 2024., od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.



Izložba i katalog omogućeni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije - Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Grada Novigrada-Cittanove i Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanove.