Preskočite na glavni sadržaj

Dan graditeljske baštine u Krapju 2024.

Tradicionalno obilježavanje Dana graditeljske baštine u Krapju održat će se u subotu 21. rujna u okviru programa manifestacije Dani europske baštine 2024.
vrijeme: 21.09.2024. -
mjesto: Krapje
url: https://www.facebook.com/lonjskopoljehr

KRAPJE
Kultrno zabavna manifestacija Dan graditeljske baštine u Krapju
(21. 9. 2024., 8:00 - 20:00, Krapje 16, Jasenovac)

Krapje je proglašeno selom graditeljske baštine 1995. godine te se od tada svake godine u mjesecu rujnu u sklopu Dana europske baštine obilježava Dan graditeljske baštine. Cilj je promocija kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti Jasenovačke Posavine.

Krapje, selo nazvano po ribi šaranu, tj. krapu, proteže se uz rijeku Savu, a posebnost se krije u starim drvenim kućama, građenim od hrasta lužnjaka bez ijednog čavla te uglova povezanih u hrvatski ili njemački vez. Kuće su uglavnom prizemnice zabatom okrenute prema ulici, što stvara dodatnu posebnost ovome selu. Dio su povijesne ostavštine iz vremena Vojne krajine koja se naziva i Vojnom granicom, a na ovom je području postojala gotovo 350 godina. Bio je to štit Europe od osvajačkih pohoda i zaraznih bolesti. Istodobno, prostor je pod nadzorom bio otvoren za trgovinu, gospodarstvo i kulturnu razmjenu. Graditeljska baština i stambene građevine odraz su nedjeljivosti i suživota ljudi i prirode.




Organizatori:: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Turistička zajednica Općine Jasenovac i Općina Jasenovac
Suradnik: Udruga mladih Krapje

www.opcina-jasenovac.hrwww.pp-lonjsko-polje.hr
 
  
  Programska knjižica Dana europske baštine 2024.