Preskočite na glavni sadržaj

Dino Pešut dobitnik Nagrade Marin Držić za 2013.

Nagrada Marin Držić za 2013., koju Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva, pripala je mladom dramskom piscu Dini Pešutu za dramski tekst '(Pret)posljednja panda ili statika', priopćilo je Ministarstvo.
vrijeme: 27.03.2014.
mjesto: Zagreb

"Riječ je o drami pisanoj rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada, a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasijeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira 'povijest bolesti' naših prostora", stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva u sastavu Mario Kovač kao predsjednik, te Helena Sablić-Tomić i Nina Violić kao članovi.

Drugu nagradu, među prijavljena ukupno 62 dramska djela, ravnopravno su podijelile Ružica Aščić za tekst "U meni raste", te Valentina Galijatović za "Kod Peregrinovih", dok je treća nagrada pripala Marini Vujčić za tekst "Umri ženski".

Drama "U meni raste" donosi priču neobičnog ljubavnog trokuta Muškarca, Žene i Sestre. Muškarčeva partnerica (Sestra) boluje od nepoznatog psihičkog oboljenja koje napreduje rapidnom progresijom te joj oduzima svaku mogućnost suvisle komunikacije sa vanjskim svijetom. Brinući o njoj Muškarac i Žena se polagano zbližuju bolno svjesni etičkih komplikacija koje ta veza donosi sa sobom. "Autorica drame kreira suptilnu mrežu odnosa i emocija među likovima na način koji je izazovan za sva moguća buduća glumačka uprizorenja teksta", stoji nadalje u obrazloženju.

Drama "Kod Peregrinovih" također se zbiva u okrilju obitelji. Samodopadni suprug Peregrin nije svjestan spisateljskog talenta koji kriomice razvija njegova supruga Peregrina. Osim toga, izgleda kao da uzima zdravo za gotovo njenu fizičku ljepotu kao i utjecaj koji ona ima na druge ljude. Dolaskom nećaka Perryja i njegovog društva koje Peregrinu zasipa komplimentima i divljenjem, Peregrin biva uvučen u začudni teatar apsurda iz kojeg se neće lako izvući.

"Tiha" drama "Umri ženski" Marine Vujčić, kojoj je pripala treća nagrada, u moru pesimističnih i mračnih tekstova donosi tračak optimizma. "Usprkos tome što je pisana možda i previše školski te donosi priču koja na prvi pogled podsjeća na zaplet 'herz' romana, očito je kako autorica voli svoje likove i navija za njih te piše njihove životne dijaloge iz bogatog vlastitog iskustva. Igrivost i vedrina su prednosti ove drame koja bi vrlo lako mogla naći svoje mjesto na repertoaru brojnih kazališta jer nudi svakom ansamblu paletu zanimljivih i kompleksnih likova srednje generacije", stoji u obrazloženju.

Stručno povjerenstvo ove je godine tekstove dobilo pod šiframa, ne znajući autore pojedinih djela, a pristigle su ukupno 62 drame različitih tematskih, svjetonazorskih i estetskih preokupacija u kojima je u prvi plan iskočila tematika vezana uz materijalno i duhovno siromaštvo.

U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom a koje povjerenstvo također preporuča za potencijalna buduća uprizorenja su i "Tri iks i ja" Filipa Nole, "Rebro" Elvisa Bošnjaka, "Tukolovka" Damira Markovine, "Mozartov sin" Slobodana Prosperova Novaka, "Močvara, livada, svejedno" Borisa Škifića.

Svečana dodjela Nagrada Marin Držić za 2013. održat će se na otvorenju "Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani" u HNK-u Split. (Hina)