Preskočite na glavni sadržaj

Dodjela Nagrada ''Nada Dimić'' i ''Vesna Kesić'' 2024.

Fond za druge najavljuje svečanu dodjelu Nagrada "Nada Dimić" i "Vesna Kesić" 2024., koja će se održati 12. srpnja, u 20 sati, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, ispred HDLU-a.
vrijeme: 12.07.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://thisisadominoproject.org/

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem poticanja filantropije i solidarnosti u Hrvatskoj te jačanja podrške svim kreativnim pojedincima koji svojim nekonvencionalnim idejama i radom inspiriraju i osnažuju zajednicu u kojoj djeluju. Nagrade dodjeljuje stručni žiri, a ove godine je djelovao u sastavu Barbara Blasin, Danka Derifaj, Sanja Despot, Snježana Pavić, Hrvoje Šimičević te Bruno Isaković i Zvonimir Dobrović ispred Fonda za druge.
 
Dodjeljuju se dvije ravnopravne Nagrade "Nada Dimić" i jedna Nagrada "Vesna Kesić" s ukupnim nagradnim fondom od 3000 eura. Simbolizirajući otpor, svaka nagrada se sastoji od ugravirane ulične kaldrme te novčanog iznosa od po 1000 eura.
 
Nagrada “Nada Dimić” dodjeljuje se kontinuirano od 2017. godine pojedincima/pojedinkama ili kolektivima koji su dali svoj doprinos u izgradnji boljeg i pravednijeg društva, a svojim su djelovanjem ostavili važan trag u borbi za društvo jednakosti.
 
Godine 2021. osnovana je i nagrada za novinarstvo “Vesna Kesić”, kojom se odaje priznanje i daje poticaj beskompromisnom novinarstvu koje odvažno ustraje na očuvanju slobode i jednakosti, opirući se bilo kakvim oblicima represije i cenzure. Nagrada je nazvana u čast Vesni Kesić koja je bila jedna od začetnica nagrade “Nada Dimić” i čiji je doprinos Fondu za druge nemjerljiv i neprocjenjiv. Uspomena na njezino djelovanje i razvoj kritičkog mišljenja velika su inspiracija i naša motivacija u daljnjem radu Fonda za druge.
 
Ovogodišnje dobitnice "Nade Dimić" su Karla Jelić, Dora Čaldarović i Vida Skerk, studentice Akademije dramske umjetnosti (ADU) Zagreb koje su pokrenule studentske prosvjede zbog neizdržive situacije zlostavljanja na ADU čime su upozorile na dugogodišnje i sustavno ignoriranje problema koji se unutar Sveučilišta u Zagrebu još uvijek ne rješava. Svojim su činom ohrabrile mnoge studentice i studente da snažno brane svoje dostojanstvo i pravo na studiranje u sigurnom okruženju.
 
Drugu "Nadu Dimić" dobiva Valerija Kanđera, psihologinja s dugogodišnjim stažem u sustavu socijalne skrbi, koja se svojim hrabrim javnim istupom uspjela izboriti za pravo šestogodišnje djevojčice na smještaj i brigu unutar sustava, unatoč odbijanju više od 30 ustanova da je prime. Svojim je istupom riskirala vlastiti posao, spašavajući djevojčicu koju je sustav odbacio.
 
Nagrada "Vesna Kesić" za istraživačko novinarstvo odlazi u ruke jednog od najcjenjenijih novinara u Hrvatskoj, Dragi Hedlu. Svojim beskompromisnim, britkim i neustrašivim novinarskim radom razotkrio je i ukazao na sustavne i etičke probleme, korupciju i kriminal kroz čitav spektar lokalnih i nacionalnih političkih razina moći.
 
Na svečanoj dodjeli će biti prisutni svi dobitnici ovogodišnjih Nagrada te će im one biti uručene uz javna čitanja obrazloženja žirija za svaku dodijeljenu nagradu.