Preskočite na glavni sadržaj

Dodjela nagrade Europa Nostra umjetničkom projektu 'Tišina koja je srušila spomenik'

Nagrada Europa Nostra za najbolje europske iskorake u zaštiti kulturne baštine, koja se dodjeljuje u suradnji s EU komisijom, ove će subote, 19. listopada s početkom u 12 sati, biti uručena umjetniku Sandru Đukiću i Srpskom narodnom vijeću (SNV), i to u Kamenskoj kod Požege, na lokaciji gdje se nekada nalazio “Spomenik pobjedi naroda Slavonije” Vojina Bakića.
vrijeme: 19.10.2024. -
mjesto: Kamenska kod Požege
url: https://snv.hr/

Najprestižnija europska nagrada u zaštiti kultune baštine, koju dodjeljuje paneuropska organizacija Europa Nostra (EN), uvrstila je umjetnički projekt Srpskog narodnog vijeća (SNV), rad umjetnika Sandra Đukića, "Tišina koja je srušila spomenik", među 26 najboljih u cijeloj Europi.

U Bukureštu, prošloga tjedna, u prestižnom Athenaeumu, organizirana je i dodjela priznanja, što je bila prilika da se rad umjetnika Sandra Đukića predstavi na europskoj razini, uz prisustvo Iliane Ivanove, povjerenica za istraživanja, inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade Europske komisije.

"Tišina koja je srušila spomenik" je virtualna rekonstrukcije uništenog (1992. godine) spomenika pobjedi naroda Slavonije Vojina Bakića, u Kamenskoj kod Požege. Ovaj inovativni projekt rekonstruirao je spomenik kroz proširenu stvarnost. Privremena instalacija na izvornom mjestu skulpture projicirana je na kolosalnom LED ekranu prema konceptu projekta Milorada Pupovca (SNV), umjetnika  Sandra Đukića, kustosice Davorke Perić i autorice diskurzivnog programa Lane Lovrenčić. Instalacijom je spomenik vraćen u život, nudeći sjećanje na njegovu izvornu slavu...