Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik: Izložba "Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo Tvoje!"

Izložba Dubrovačkih muzeja „Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo Tvoje. Zidnjaci ili zidne krpe - Od šaljivih naputaka do stereotipa“ otvorena je u nedjelju u Etnografskom muzeju u žitnici Rupe povodom Međunarodnog dana kuhara.
vrijeme: 20.10.2024. - 10.12.2024.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dumus.hr/
Na izložbi je predstavljen dio bogate zbirke kolekcionara etnografske građe Željka Ivankovića s Osojnika, koja broji oko 400 primjeraka zidnjaka, odnosno vezenih i slikanih zidnih ukrasa za kuhinje.

Izložbu je otvorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Marija Šiša-Vivek, koja je istaknula značaj suradnje s lokalnim sakupljačima i kolekcionarima, kako bi se široj javnosti predstavio njihov rad i vrijedni baštinski predmeti.

Autor izložbe i voditelj Etnografskog muzeja Ivica Kipre izjavio je kako se zidnjaci pojavljuju krajem 19. stoljeća u europskim gradovima, a potom iz gradova i na sela.

„Zidnjaci su likovno prepoznatljivi ili su bili i zaštita zidova od dima i masnoća. Te poruke patrijarhalnog društva i danas su zanimljive. Žene se smješta u kontekst kućanstva, a muškarci su najčešće prikazani kao lovci i dimnjačari, arhetipi muškaraca u uniformi spremnih suočiti se s nekom opasnošću. Nalazimo i vjerske motive, ali i teme vezane za higijenu ili lagodan život“, rekao je Kipre.

Kolekcionar Željko Ivanković istaknuo je kako je zbirku počeo prikupljati nakon teškog stradanja Osojnika u Domovinskom ratu.

„Ljubitelj sam foklora i član KUD-a Sv. Juraj Osojnik. U Domovinskom ratu selo je potpuno spaljeno. Dio zidnjaka je pripadao mojoj pokojnoj majci, koja ih je nekad izrađivala, ali prikupljao sam ih sa svih strana. Jako mi je bitna ova izložba, jer se ne treba sramiti onoga što je tvoje“, poručio je Ivanković.

Izložba je otvorena do 10. prosinca.

Izvor: Hina