Preskočite na glavni sadržaj

'Eks/poniranje' - nova tribina u Booksi

U ciklusu razgovora 'Eks/poniranje' predstavit će se regionalni autori_ice koji se kreću neuobičajenim putevima i zaobilaze književne konvencije, fokusirat će se na formalne eksperimente, ali i stilove, teme i likove koji izlaze iz kalupa. Razgovorima će se pokušati osvijetliti proces nastajanja teksta, književne i ne-književne utjecaje i izvore inspiracije. Razgovore će osmisliti i moderirati Dora Levačić.
vrijeme: 16.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://booksa.hr/

Prva gošća, u utorak 16. travnja u 20h, bit će spisateljica Eva Simčić
 
Eva Simčić (1990., Rijeka) prošle godine objavila je roman prvijenac Četiri lakta unutra (VBZ) i osvojila nagradu Sedmica & Kritična masa kratkom pričom Maksimalizam. Na književnu scenu ušla je sa stilom koji kombinira klasičnu naraciju s esejističkim anegdotama, ogromnim fusnotama s numeriranim mislima, enciklopedijskim natuknicama, pa i stihovima Danijela Dragojevića u funkciji naslova pojedinih poglavlja. Obraditi neki fenomen istovremeno etnografski, filozofski i književno, iziskuje umješnost povezivanja i balans u tome da nijedan od registara ne kanibalizira drugi, kaže autorica, a svoj roman sama naziva košnicom riječi.
 
S Evom Simčić će se razgovarati o tome kako je pokušala izbjeći kanibalizam među svim elementima i različitim pristupima koje koristi, i isplela pitku proznu košnicu prožetu humorom, vidljivim i kod njezinih književno-kulturnih uzora, među kojima navodi Thomasa Bernharda, Phoebe Waller-Bridge, drag kulturu, Dolly Parton, Senidu, Lanu del Rey, Katyu Zamolodchikovu i seriju It's Always Sunny in Philadelphia.
 
Bavit će se netipičnim pristupom temi mentalnih bolesti u Četiri lakta unutra; komentirati roman kao preferiranu formu nad kratkim pričama, autoričino iskustvo studija postjugoslavenske književnosti, kao i njezine planove da napiše slavensku slikovnicu i evanđelje za religiju u nastajanju.