Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija objavila poziv za istraživanje kako umjetnost može potaknuti građanski angažman učenika

Europska komisija objavila poziv za istraživanje kako umjetnost može potaknuti građanski angažman učenika
Europska komisija raspisala je poziv za izradu studije kulture, demokracije i vršnjačkog učenja čiji je cilj naučiti kako osmisliti i implementirati učinkovitu suradnju između škola, umjetnika i kulturnih organizacija kojima je izričit cilj jačanje demokratskog stavovi mladih i njihova spremnost da se uključe u građanski i demokratski život kroz participativne umjetničke i kulturne aktivnosti/iskustva.
vrijeme: 26.07.2024. - 20.09.2024.
url: https://deskkultura.hr/

Kako škole, umjetnici i kulturne organizacije mogu raditi zajedno na poboljšanju demokratskih stavova i spremnosti mladih da se uključe u građanski i demokratski život?

Kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal kulture u promicanju građanskog angažmana, demokracije i društvene kohezije, uspostavit će se aktivnost vršnjačkog učenja kako bi se omogućio prijenos dobrih praksi između kulturnih organizacija, škola i drugih relevantnih aktera. Kroz ovu aktivnost vršnjačkog učenja, predstavnici kulturnih organizacija i škola razmjenjivat će znanja i najbolje prakse.

Projekt će rasvijetliti čimbenike uspjeha i izazove provedbe s obzirom na to kako najbolje intenzivirati i proširiti sudjelovanje građana i demokraciju, posebno među mladima, kroz jačanje njihovog angažmana u kulturnim aktivnostima i praksama, u duhu Povelje iz Porto Santa.
 
ZAŠTO JE POTREBNA PODRŠKA?

Istraživanja pokazuju da je građanski angažman među adolescentima u mnogim zemljama pao na zabrinjavajuću razinu. Istovremeno, druge studije pokazuju da korištenje kulture i umjetnosti u podučavanju o demokraciji i građanstvu u školama donosi jasne koristi.

Ovaj poziv pomoći će prikupljanju znanja o tome kako dizajnirati i provesti učinkovite suradnje između škola i kulturnih profesionalaca koji koriste snagu umjetnosti i kulture za unapređenje demokratskih stavova mladih i njihove spremnosti za sudjelovanje u građanskom i demokratskom životu.

Također pomoći će Europskoj komisiji da podijeli ovo znanje i primjere najboljih praksi s kreatorima politika, edukatorima, kreativnim profesionalcima i drugim ključnim dionicima diljem EU na organiziran način koji može utjecati na politiku i praksu.
 
TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Proračun poziva iznosi EUR 300.000,00, a prijaviti se mogu sve fizičke i pravne osobe, kao i međunarodnim organizacijama. Također, prijaviti se mogu sve fizičke i pravne osobe u trećim zemljama koje imaju poseban sporazum s Europskom unijom u području javne nabave.

Svi detalji poziva i potrebna dokumentacija nalaze se ovdje

Rok za prijavu je 20. rujna 2024. godine u 16:00 CET.
 
OČEKIVANI ISHODI

Iskustva prikupljena ovim pozivom pomoći Europskoj komisiji da podijeli znanje i primjere dobre prakse postignute s kreatorima politika, edukatorima, kreativnim profesionalcima i drugim važnim dionicima diljem EU-a, uvijek s ciljem utjecaja na politike i svakodnevne prakse. Osim toga, ishodi poziva uključuju:
  • Studiju koja će dati pregled i sažetak postojećih znanja i dokaza o ovoj temi
  • Zbirku najboljih praksi i ključnih lekcija
  • Seriju seminara za kreatore politika u kulturi i obrazovanju iz nekoliko različitih zemalja EU (kako bi im pomogli da uče iz primjera dobre prakse)
  • Priručnik za kreatore politika i praktičare
  • Završnu konferenciju za najviše kreatore politika u područjima kulture i obrazovanja diljem EU

POZADINA

Ovaj poziv je prvi korak u ispunjavanju mandata koji su dale zemlje EU u EU Planu rada za kulturu 2023-2026, koji navodi sljedeće:

"Međusektorske sinergije između škola, kulturnih organizacija, civilnog društva i drugih aktera moraju biti uspostavljene kako bi se u potpunosti iskoristio transformativni potencijal kulture za jačanje demokracije."

Poziv je također odgovor na jednu od ključnih preporuka izvješća Europske komisije iz 2023. godine "Kultura i demokracija, dokazi: kako sudjelovanje građana u kulturnim aktivnostima jača građanski angažman, demokraciju i društvenu koheziju."
 
Izvor.