Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Silentium ex Certissa' premijerno na festivalu tamburaške glazbe

Kratkometražni film Zorana Ščekića 'Silentium ex Certissa', koji promovira prirodne i urbane ljepote i vrijednosti slavonske kulture i Đakova kroz četiri godišnja doba, premijerno će biti prikazan na zatvaranju 47. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe.
vrijeme: 26.05.2024. -
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/ScekicZoranMusic/

Festival se održava u Osijeku i Našicama od 23. do 26. svibnja, a nastupit će 23 orkestra iz cijele Hrvatske, uz goste iz Slovenije i Srbije.
 
Kompozitor, aranžer i gitarist Zoran Ščekić predstavit će film "Silentium ex Certissa" na zatvaranju festivala u osječkom HNK kao autor glazbe i idejni autor interdisciplinarnoga umjetničkog projekta koji predstavlja i promiče prirodne i urbane ljepote i vrijednosti slavonske kulture i grada Đakova kroz četiri godišnja doba, ističe se u priopćenju.
 
Film u glazbenom segmentu ostvaruje sintezu tradicijskog, klasičnog i suvremenog stilskog izričaja, a u vizualnom predstavlja sintezu umjetničkog, dokumentarnog i eksperimentalnog pristupa naraciji fabule. Autor videa je Emil Mišković.
 
"Za sve svoje kompozicije inspiraciju pronalazim u samom muzičkom materijalu. U ovom slučaju radi se o sličnostima i razlikama teme 'Il Silenzio' i 'Đakovo, Đakovo grade' čiji se motivi, osim samim imenom kompozicije (Certissa je rimski naziv Đakova), razvojem i modulacijama, međusobno isprepliću jednako zastupljeni kako u melodiji, tako i u pratnji", rekao je Ščekić.
 
Dodao je da je "Silentium ex Certissa", za razliku od većine njegovih kompozicija, inspirirana njegovim rodnim gradom u kojemu zna "svaku ulicu i kamen, svako drvo u parku" i obiteljskim nasljeđem. "Naime, moja baka i njezine dvije sestre, nastupale su u obiteljskom tamburaškom orkestru pod vodstvom svojih roditelja, samo je bilo pitanje vremena kada ću muzikom objediniti navedeno", rekao je.
 
Svojim radom na području pisane i improvizirane glazbe Ščekić pokriva velik broj stilskih pravaca od klasične, jazz i etno glazbe pa sve do suvremene, avangardne i mikrotonalne glazbe unutar kojih se koristi tradicionalnim te autorskim grafičkim i hibridnim notnim zapisom, dodaje se u priopćenju.
 
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, koja već više od šest desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske, ističu organizatori, bit će posebno svečano, ne samo zbog njegovanja i promicanja bogate tradicije tamburaške glazbe, već i zbog obilježavanja 100. godišnjice rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovoga festivala, a čije je glazbeno nasljeđe ostavilo neizbrisiv trag u povijesti tamburaške baštine. (Hina)