Preskočite na glavni sadržaj

Francuski plesni kolektiv gostuje u Pogonu

Plesna predstava Enemy (A Peace Conference), kolektiva ZONE -poème- iz Francuske gostuje u subotu, 20. srpnja, u 20 sati, u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, Trnjanska struga 34. 
vrijeme: 20.07.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.pogon.hr/

Izvedba je dijelom projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition sufinanciranog sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
ENEMY (A Peace Conference)
Plesna predstava
Subota, 20.7.2024. u 20:00
Pogon Jedinstvo - Velika dvorana
Ulaz slobodan
Autori: ZONE -poème- (Mélodie Lasselin & Simon Capelle)
Izvođačice: Mélodie Lasselin i Léa Pérat

Organizator: Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (u okviru projekta Stronger Peripheries) 

Promišljajući poziciju periferija unutar Europe i mogućnost da se lokalnim zajednicama da glas, ova plesna izvedba želi ispitati pojam mira u odnosu na sadašnje i prošle sukobe u Europi.
 
Mélodie Lasselin i Simon Capelle (kolektiv ZONE -poème-) na “teatar vojnih sukoba” odgovaraju anatomskim teatrom kojim pokušavaju reagirati na šokantne ratne slike. Potaknut opsežnim terenskim radom na Balkanu, “ENEMY (A Peace Conference)” kroz izvedbu plesnog dua koji čine Mélodie Lasselin i Léa Pérat, predlaže put na kojem tijela kroz pokret, dah i glas pronalaze način da se suoče s traumama sukoba. Izravan povod konceptu je eskalacija ratnih sukoba na europskom kontinentu uslijed kontinuiranog urušavanja mira u svijetu, kojem više no ikada treba smirivanja i brige.

Dosljedni svojoj praksi ukorijenjenoj u dokumentarnom kazalištu i plesu, u procesu nastanka izvedbe autori su odlučili uključiti se u zajednice u koje su bili pozvani raditi. S ciljem pronalaska puta koji bi ih doveo do adresiranja utjecaja sukoba, osobito aktualnog rata u Ukrajini, odlučili su se na putovanje balkanskim zemljama, radi istraživanja postkonfliktnih situacija.

Susretali su se s akterima koji su se bavili odnosima bivših neprijatelja. Bili su to kulturni radnici, nacionalna kazališta, kao i samostalni umjetnici, političke organizacije i organizacije civilnog društva. U ovom procesu najvažnijim autori ističu susrete s bivšim vojnicima koji su sudjelovali u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Sve susrete su dokumentirali tekstovima, snimkama i fotografijama. Većinu umjetničkih materijala za nastup izradili su sa zajednicama tijekom gostovanja i rezidencija. Putovali su lokalnim i regionalnim prijevozom, a sve to pružilo im je ne samo materijale, već i osobno iskustvo.
 
Za „ENEMY (A Peace Conference)“ polazište je bila balkanska regija, ali Lasselin i Capelle su željeli proizvesti plesnu izvedbu produkcijski jednostavnu i lako mobilnu, dostupnu svima, bez jezičnih i drugih ograničenja, koja se može izvoditi u različitim vanjskim i unutarnjim prostorima kako bi se doprlo do najvećeg broja ljudi i uspostavilo veze sa širom zajednicom.

„Ovaj koncept bio je središnji u odgovoru na temu našeg tandema "Imati glas". Ako želimo razgovarati s ljudima, moramo im omogućiti da nas čuju.“
 
Izvedba je do sada predstavljena u Francuskoj, Sardiniji, Italiji, Cipru, Latviji, Crnoj Gori, Armeniji, Grčkoj, Kosovu i Rumunjskoj. Osvojila je Posebnu nagradu žirija na 38. FIAT festivalu u Crnoj Gori.

Kolektiv ZONE -poème- nastao je 2016. u Lilleu (Francuska) kako bi podržala istraživanja i produkcije plesačice i koreografkinje Mélodie Lasselin i Simona Capellea, autora i redatelja. ZONE -poème- ovaj duo definira kao porozan prostor koji se bavi dokumentarnim i estetskim istraživanjem s ciljem povezivanja lokalnog stanovništva sa svijetom.

Mélodie Lasselin i Simon Capelle dio su European Creation Huba (Le Phénix National Stage) u Valenciennesu i Maison de la Culture u Amiensu. U okviru programa Stronger Peripheries (Kreativna Europa), ZONE -poème- 2022. stvara izvedbu ENEMY koja je od tada na turneji Europom.

Mélodie Lasselin je plesačica i koregrafkinja. Nakon intenzivnog baletnog školovanja prve koreografije počela je realizirati u Njemačkoj. Od 2007. kao samostalna je izvođačica i koreografkinja u Švicarskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Meksiku, Kubi, Belgiji i Francuskoj. Stekla je državnu diplomu, angažirana je u brojnim plesnim skupinama te redovito sudjeluje na radionicama. Radila je s Irène Kalbusch, Karimom Mansour, Germaine Acogny, Olivierom Duboisom, Pascalom Rambertom, Janom Lauwersom, Jean-Michelom Rabeuxom, Lisbeth Gruwez, Annabelle Chambon i Cédricom Charronom te Nacerom Belaza. Voditeljica je vbrojnih radionice otvorenih svima. Njezino koreografsko istraživanje usmjereno je na suptilan odnos prema stvarnosti i angažman fizičkog tijela usklađenog sa svijetom.

Simon Capelle je autor, izvođač i redatelj. Plesom i glazbom bavi se od rane mladosti. Magistar je teatrologije i magistar suvremene književnosti. Usavršavao se nekoliko godina na Biennale College Teatro u Veneciji i radio s Wajdijem Mouawadom, Pascalom Rambertom, Anne Bogart, Markom Ravenhillom i Annom-Sophie Mahler. Drame mu objavljuju Editions La Fontaine i časopis FRICTIONS. Godine 2024. pozvan je da stvara i objavljuje u partnerstvu s L’Onde Théâtrale, a također održava radionice u kazalištu La Verrière. Zalaže se za suvremeno, zahtjevno, poetsko kazalište dostupno svim gledateljima.