Preskočite na glavni sadržaj

Goranski Cukrac: Dijalektalni književni festival za djecu gostuje u Zagrebu

Goranski Cukrac, dječji dijalektalni književni festival, gostovat će u Zagrebu od 23. do 30. rujna, uz podršku Grada Zagreba kroz osam susreta s osnovnim i srednjim školama, s ciljem promicanja dijalekata i umjetničkog izražavanja među djecom i mladima.
vrijeme: 23.09.2024. - 30.09.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/GoranskiCukrac/

Goranski Cukrac već je gostovao u Zagrebu, Zaboku i Zaprešiću, a ovog rujna ponovno dolazi u zagrebačke osnovne škole i gradske knjižnice. Cilj festivala, koji se održava od 2022. godine, je "prenošenje nasljeđa i osiguravanje kontinuiteta i jezične različitosti hrvatskog naroda", stoji u priopćenju udruge Fabulu koja je organizator festivala.
 
Festival promiče dijalekte Gorskog kotara, regije poznate po raznolikosti govora, uključujući kajkavski, štokavski i čakavski dijalekt. Osim očuvanja baštine, organizatori žele potaknuti osjećaj ponosa kod djece i mladih zbog govorenja na dijalektu.
 
Program uključuje književne susrete s dijalektalnim književnicima Davorom Grgurićem i Natalijom Mitrić, koji će zagrebačkoj publici približiti bogatstvo goranskih dijalekata kroz čitanje poezije, jezične igre i kvizove. Susreti su namijenjeni učenicima pet osnovnih škola, jedne srednje škole te posjetiteljima knjižnica u Zagrebu.
 
Goranski Cukrac je dio šireg nacionalnog nastojanja očuvanja dijalekata kao nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. (Hina)