Preskočite na glavni sadržaj

HGM najavljuje bogatu glazbeno-edukativnu sezonu: 'Proslavimo zajedno'

Hrvatska glazbena mladež, u godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu, najavljuje novu i nikad bogatiju sezonu 2024./2025., koja će donijeti mnoštvo koncerata, edukativnih likovno-glazbenih programa, koncerata mladih glazbenika, natjecanja, audicija i nagrada u suradnji sa brojnim partnerima - Zagrebačkom filharmonijom, KD Vatroslava Lisinskog, GK Komedija, HAZU-om, HNK u Zagrebu, GK Zorin dom Karlovac, Centrom mladih Ribnjak, umjetničkim školama i dr.
vrijeme: 13.06.2024. -
url: http://www.hgm.hr

U novoj, jubilarnoj sezoni, HGM priprema svoje već dobro znane i prihvaćene programe, ali i mnoštvo novih, uzbudljivih projekata.

Četiri priče za velike HGM-a
Već tradicionalne koncerte u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog otvorit će u prosincu prva od Četiri priče za velike. Moja domovina je poveznica koja spaja hrvatske skladatelje Blagoju Bersu i Jakova Gotovca sa svjetskim autorima, Čeha Bedřiha Smetanu te Talijana Giuseppea Verdija. Bit će to edukativni koncert te proslava 70. obljetnice HGM-a, uz glazbu isprepletenu osjećajima ljubavi prema domovini, a, uz vodstvo muzikologinje Hane Breko Kustura, nastupit će Zagrebačka filharmonija, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, vođeni dirigentskom palicom Tončijem Bilićem.
U veljači 2025. u programu Komedija vam predstavlja! Danijela Pintarić i druge zvijezde Komedije predstavit će glazbene hitove hrvatskih i svjetskih mjuzikala s ansamblom Gradskog kazališta Komedija.
Krajem ožujka i početkom travnja, program Tjedna glazbe posvetit će se jednoj od najpoznatijih i najpopularnijih simfonija ₋ Simfoniji iz Novog svijeta. Bit će to prigoda da publika uz televizijsku i radijsku promotoricu klasične glazbe Janu Haluzu zaviri u svijet američke kulture, Indijanaca i prirodnih prostranstava kako ga je vidio jedan od najvećih europskih skladatelja  Antonín Dvořák.
HGM će u novoj sezoni, u svibnju 2025., ljubiteljima dobre glazbe prirediti i Večer gospela, jazza i dixielanda, na kojem će nakon deset godina ponovo ugostiti orkestar Notre Dame Concert Band privatnog katoličkog sveučilišta, kojem će se ovaj put pridružiti zbor iz Gorizije, a na programu će se izvoditi glazba New Orleansa.
 
Radost slikanja uz glazbu
Natječaj Radost slikanja uz glazbu  i u ovoj sezoni obradit će dvije teme: za HGM-ovu proslavu u prosincu na temu Moja domovina, a u Tjednu glazbe na temu Simfonija iz Novog svijeta. HGM svake godine pokreće natječaj s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi.

Programi za najmanje HGM-a
Najmlađu publiku u ovoj sezoni u rujnu očekuje edukativni mjuzikl za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola Đak veseljak, koji je nastao pod pokroviteljstvom MUP-a, a u prosincu ih pak očekuje izvedba Karnevala životinja Camillea Saint-Sëansa. S ciljem promicanja glazbene umjetnosti među djecom i mladima, kao i razvijanjem interesa za glazbu, HGM je osmislio interaktivne programe pod nazivom Glazba u mom kvartu - Dolazimo k vama koji na primjeren način omogućuju doživljaj glazbe. Programi su nastali u suradnji s istaknutim zagrebačkim glazbenicima i pedagozima, a mogu se održati u prostoru vrtića ili škole ili u centrima za kulturu.

Mladi za mlade i Nagrada „Ivo Vuljević“
Tradicionalni ciklus Mladi za mlade HGM-a održat će se kroz osam koncertnih programa od listopada ove godine do svibnja 2025., a u njima se promoviraju najbolji mladi glazbenici, laureati ili finalisti raznih nagrada ili natjecanja te orkestri i ansambli mladih glazbenika. Sedamdesetu obljetnicu uveličat će i božićni gala koncert HAZU-a u Hrvatskom narodnom kazalištu u okviru kojega će biti dodijeljena tradicionalna nagrada HGM-a za najboljega mladog glazbenika „Ivo Vuljević“. Nagradu podupiru Zagrebački solisti, Dubrovačke ljetne igre i Večeri u Donatu.

Koncerti u Oktogonu i Jazz Lab
I ove sezone će Zagrebački mladi filharmoničari imati prigodu kroz sedam koncerata tijekom sezone predstaviti se javnosti na otvorenom, u Oktogonu. Novost u ovoj sezoni je i Jazz Lab, koji se održava Klubu Kazališta Komedija, nastao zahvaljujući sustavnom radu na Ljetnoj jazz školi Međunarodnog kulturnog centra HGM-a. Jazz Lab priprema niz događanja, radionica i koncerata u suradnji s GK Komedija s ciljem afirmacije mladih nadarenih glazbenika, stjecanja iskustva, kontinuiranog rada te promocije i približavanja jazz glazbe mladoj publici.

Prilagodba osobama oštećenog sluha
HGM nastavlja s iznimno važnim projektom prilagodbe edukativnih programa mladim osobama oštećenog sluha. Svi programi prevedeni su i prilagođeni u suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, a mogu se pogledati na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/@jeunessesmusicalescroatiah1262/

Sve o aktivnostima Hrvatske glazbene mladeži u nadolazećoj sezoni pratite na mrežnoj stranici www.hgm.hr i na društvenim m režama www.facebook.com/jmcroatia/ i https://www.instagram.com/jmcroatia/