Preskočite na glavni sadržaj

Iz 'Zajca' najavljuju Inkluzivnu pretplatu: ciklus predstava s prilagodbama za osobe s invaliditetom

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca s početkom nove kazališne sezone 2024./2025. uvodi novu praksu uključivanja osoba s invaliditetom kao publike i sugovornika. Pripremljen je ciklus od pet predstava koje će biti izvedene s prilagodbama kako bi bile pristupačne i osobama s invaliditetom.
vrijeme: 15.07.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/
Izvedbe odabranih predstava pratit će audiodeskripcija za slijepe i slabovidne osobe, inkluzivni titlovi te prevoditelji na hrvatski znakovni jezik za gluhe i nagluhe osobe.
Nakon svake izvedbe bit će održan i razgovor s glumačkom i autorskom ekipom predstave uz sudjelovanje publike, prije svega članova udruga i pojedinaca s invaliditetom, ali i širom publikom.
 
Poziv u kazalište
 
Korisnici inkluzivne pretplate bit će članovi udruga osoba s invaliditetom iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i pojedinci koji posjeduju odgovarajući dokument o statusu osobe s invaliditetom. Pretplata na ciklus predstava s prilagodbama besplatna je za osobe s invaliditetom.
 
Uvođenjem inkluzivne pretplate riječko je Kazalište prvo kazalište koje osigurava pristupačnost jednog cijelog sezonskog dramsko-glazbeno-plesnog ciklus predstava osobama s invaliditetom, koje i inače u riječkom HNK-u već niz godina imaju osigurane besplatne ulaznice i mnogi od njih su stalna publika.
 
Cilj je da se u kazalištu svi građani osjećaju jednako ugodno i dobrodošlo te da svi imaju jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom i kulturnom životu. Također se na taj način senzibilizira i sveukupna javnost za probleme i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju.
 
Kao potvrda potrebe za uvođenjem ovakve prakse, koja bi vremenom trebala postati i standard, a ne iznimka, pokazala se inkluzivna izvedba dramske predstave „Glorija“ Ranka Marinkovića u režiji Senke Bulić organizirana  8.lipnja 2024. u „Zajcu“. Slijepe i slabovidne osobe pratile su predstavu pomoću audiodeskripcije, a gluhe i nagluhe pomoću inkluzivnih titlova i prevoditelja na znakovni jezik. Nakon predstave održan je razgovor publike i glumaca.
I udruge osoba s invaliditetom i javnost odlično su prihvatili ovu inicijativu i izrazili interes i podršku za uvođenjem inkluzivne pretplate, odnosno ciklusa predstava s prilagodbama tijekom cijele sezone.
 
Riječki HNK poziva udruge osoba s invaliditetom s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i pojedince osobe s invaliditetom da se upišu kao korisnici ove pretplate, ne samo kako bi dolazili u kazalište, već kako bi se zajednički realizirali i neki daljnji koraci prema inkluzivnijem kazalištu i inkluzivnijem društvu.
 
Za realizaciju ovog inkluzivnog ciklusa potrebno je osigurati stručne suradnike i pokriti troškove prilagodbi, pa iz „Zajca pozivaju i zainteresirane pravne subjekte da se sponzorski uključe i podrže ovu novu praksu.
 
U realizaciji inkluzivne dramske predstave „Glorija“ kao i u pripremi inkluzivne kazališne pretplate uvelike su pomogle članice i članovi kolektiva Kultura svima i udruge Filmaktiv koji rade na edukaciji i implementaciji inkluzivnih praksi u Rijeci.