Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ivana Posavca u Galeriji Galženica

Samostalna izložba panoramskih fotografija Ivana Posavca naziva ''Obruč'' ​otvara se u petak 10. svibnja u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Autor predgovora i kustos izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi.
vrijeme: 10.05.2024. - 07.06.2024.
mjesto: Velika Gorica
url: https://www.facebook.com/galerija.galzenica

Ivan Posavec jedan je od najuspješnijih i najutjecajnijih suvremenih hrvatskih fotografa. Za ovu prigodu napravio je izbor od deset fotografija, koje pokrivaju širok raspon njegova umjetničkog i osobnog puta, obilježenih introspekcijom i autoreferencijalnosti. Fotografije su panoramskog formata (3,60 x 0,90 metara), a snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2 koji je izvorno služio za procjenu rezultata topničke paljbe.
 
''Iako nije zamišljena retrospektivno, izložba Obruč predstavlja panoramske fotografije snimljene u širokom vremenskom rasponu od 2000. do 2022. godine. To pokazuje  da nije riječ o autorovoj trenutnoj zanesenosti ovom specifičnom tehnologijom snimanja, već o iskrenom nadahnuću njenim potencijalima koji su joj osigurali posebnu poziciju unutar njegova opusa. Na izložbi je stoga predstavljen izbor iz većine tematskih ciklusa koje je izveo panoramskom kamerom.
Konačno postavlja se pitanje po kojem su ključu motivi birani koje nas udaljava od brzopletog zaključivanja na osnovi dobre usklađenosti tehnologije i motiva po kojoj uvriježeno pristupamo interpretaciji pojedinog fotografskog ciklusa. S obzirom na to da su Velika Gorica i Dužica dio jedne geografske i mentalne sredine, izbor i značenje, kako izabranih fotografija tako i cjeline, subjektivniji je nego inače. Konačno, tijekom svoje karijere, Posavec je u Dužici snimio velik broj fotografija. Nije riječ samo o razumljivoj osobnoj povezanosti i uspomenama na razdoblje djetinjstva i krug obiteljskih i šire društvenih priča, koje su oblikovale njegov mentalni sklop, već i o osjećaju obveze, možda čak i krivnje, prema kraju od kojeg su ga razdvojili upravo fotografija i izbor umjetničke umjesto planirane veterinarske profesije. Izabrane fotografije su narativne te se na njima osjeća nadahnuće ili referenca na privatne epizode i odluke, koje ipak nisu ključni za osobnu refleksiju gledatelja koji će kao i uvijek u susretu s umjetničkim radom projicirati svoje iskustvo i svoju osobnost…''
- Branko Franceschi, iz teksta predgovora