Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mie Štark 'Zbornik pogleda' otvara se u Galeriji Događanja

Otvorenje izložbe umjetnice Mie Štark 'Zbornik pogleda' održat će se u petak 18. listopada s početkom u 19 sati u Galeriji Događanja u Zagrebu.
vrijeme: 18.10.2024. - 05.11.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Dok suvremeni imperativi u kontekstu slobodnog vremena i zabave zagovaraju neprestanu potragu za instant virtualnim podražajima koji oduševljavaju čovjekova osjetila, nova izložba u Galeriji Događanja kontrira ustaljenoj površnosti i poziva na povratak uvijek autentičnoj prirodi.

Naime, interdisciplinarna umjetnica Mia Štark autorica je izložbe Zbornik pogleda kojom nastoji dati niz savjeta za opreznije konzumiranje svakodnevnih informacija i usmjeravanje pažnje na vrijednosno kvalitetne, a ne samo senzacionalne sadržaje. 

Realizirana u formatu interaktivnog izvedbenog predavanja, izložba problematizira načine na koje opažamo svrhe predmeta i ponašanja kojima smo okruženi paralelno ispitujući stupanj promatračeve angažiranosti u procesu percipiranja, kao i sposobnost gledanja van okvira. Na mračnoj sceni bez dodatnih izvora koji bi odvlačili pažnju od siluete i govora, umjetnica rabi teorijsko-umjetničke spoznaje iz kojih izvodi duhovite upute pri čemu pasivni primatelji podražaja postepeno postaju aktivni sudionici zbivanja. Tako kontrolirani uvjeti dopuštaju osjetilima da istražuju detalje, teksture i praznine, stoga sudionici ustvari prolaze promjenu potaknutu usporavanjem svakodnevice pri čemu predmet u fokusu doživljavaju intimnije negoli u užurbanoj svakodnevici. 

Inspiraciju za izložbenu koncepciju autorica nalazi u čistim linijama i bojama arhitektonskih ostvarenja autora iz druge polovice 20. stoljeća, no ponajviše u pristupu zanemarenih učitelja - naših baka i djedova koje su zaobišla suvremena tehnološka dostignuća, a čija je mudrost rezultat učenja iz zapaženih prirodnih pojava. Tom aspektu posvećena je višekanalna audiovizualna instalacija Waldeinsamkeit kojom umjetnica nastavlja istraživanje odnosa čovjeka i prirode.

Dio izložbe su i umjetnička knjiga Zbornik pogleda, videoinstalacija Upute za gledanje i konzumiranje prirode iz Zbornika pogleda te dvanaest digitalnih fotografija na kojima se umjetnica pojavljuje u različitim pozama demonstrirajući različite kutove ili načine gledanja.

Zbornik pogleda također je i svojevrsna radionica socijalnih vještina koja posjetiteljima pruža priliku da istraže granice vlastite pronicljivosti, osnaže osjetila te uvide vrijednost višedimenzionalnog i dubinskog seciranja podražaja u svrhu zaštite od brzopletih odluka i površnih tumačenja turbulentne svakodnevice.
 
Ulaz na izložbu je slobodan.