Preskočite na glavni sadržaj

Izložba povodom Dana europske baštine u Državnom arhivu u Karlovcu

Otvorenje izložbe 'Kraljevske povelje grada Karlovca' održat će se u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Karlovcu u utorak, 8. listopada u 12 sati, na datum izdavanja najvažnije povelje, one Josipa II. kojom grad Karlovac proglašava slobodnim kraljevskim gradom.
vrijeme: 08.10.2024. - 30.04.2025.
mjesto: Karlovac
url: https://www.da-ka.hr/

Zavirite u bogatu povijest grada Karlovca kroz četiri originalne kraljevske povelje koje se čuvaju u Zbirci isprava Državnog arhiva u Karlovcu. 

Ono što ove povelje čini posebno značajnim i vrijednim činjenica je da su ih izdala četiri vladara Habsburške Monarhije te ih ovjerile svojim pečatom i potpisom:
 
  1. Najvažnija od sviju, Povelja Josipa II. od 8. listopada 1781. kojom Karlovac proglašava slobodnim kraljevskim gradom
  2. Povelja Marije Terezije, majke i prethodnice Josipa II., iz 1774. kojom podjeljuje povlastice gradskim obrtnicima i trgovcima kako bi zaštitili svoje poslovne interese u Vojnoj krajini, kojoj je Karlovac tada još uvijek pripadao
  3. Povelja Franje II. od 1. ožujka 1799., kojom potvrđuje Josipovu povelju, kako bi Karlovčanima zagarantirao slobodu koju im je omogućio njegov prethodnik Josip II.
  4. Povelja Ferdinanda I. od 12. listopada 1837. kojom dozvoljava Karlovčanima ubiranje maltarine i vozarine kako bi namakli sredstva za „taracanje“ (popločavanje) gradskih trgova i ulica
 
Ovi povijesni dokumenti svjedočanstvo su razvoja Karlovca u buduće trgovačko i kulturno središte, a ujedno i simboli slobode i blagostanja njegovih građana - slobode koja je ključna za identitet Karlovca, grada koji je tijekom svoje povijesti postao mjesto slobodnih i naprednih ideja.
 
Karlovac je zahvaljujući ovim poveljama prošao iz faze vojne utvrde na granici civiliziranog svijeta u prometno-trgovačko središte na razmeđu riječnih i cestovnih prometnica, napredno građansko društvo koje je tijekom 19. stoljeća postalo centar kulturnog, demografskog i liberalnog razvoja. Bilo je to razdoblje u kojem se grad profilirao kao sjeme demokratskih promjena, otvorenog duha i inovativnih projekata.