Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za sudjelovanje u interdisciplinarnom projektu FASIH (Rok: 23.6.2024.)

U okviru međunarodnog interdisciplinarnog projekta FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage) koji istražuje mogućnosti revitalizacije industrijske i kulturne baštine Rijeke (Hrvatska), Beograda (Srbija) i Trbovlja (Slovenija) objavljen je Javni poziv za razvoj i produkciju interdisciplinarnih znanstvenih i umjetničkih projekata autora i autorskih timova. Prijave su otvorene do 23. lipnja 2024.
 
vrijeme: 08.05.2024. - 23.06.2024.
url: https://artandscience.rs/en/fasih/

Ovaj projekt ima za cilj korištenje inovativnih i interdisciplinarnih pristupa u promicanju održivosti nepokretne kulturne baštine kojoj prijeti trajno uništenje. Kroz korištenje multimedijalnih tehnologija te suvremenih umjetničkih i znanstvenih metoda/praksi (poput, ali ne i isključivo − XR-a, VR-a, 3D modeliranja, 3D printa itd.), cilj je da se kreiraju spekulativne vizije industrijskog nasljeđa, povezanih procesa i konkretnih objekata kao studija slučaja. 

Naglašavajući potrebu za zaštitom industrijskog nasljeđa od trajne devastacije, na temelju rezultata interdisciplinarnog istraživanja kroz suradnju sa stručnjacima iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodoslovlja, autori i interdisciplinarni timovi kreirat će “utopijske” i "distopijske" vizije svjetova, usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i ona usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i životne sredine.
 
Zadani objekti FASIH istraživanja su tri kulturna dobra industrijskog nasljeđa u regiji i to:

1.Tvornica papira Hartera (Rijeka, RH)
2.Termoelektrana Snaga i svetlost (Beograd, RS)
3.Termoelektrana Trbovlje (Trbovlje, SI).

U kontekstu prijave, a vezano uz produkcijske uvjete, autori/timovi apliciraju na lokalne pozive (oni iz Hrvatske prijavljuju koncepte na prvu temu, autori iz Srbije na drugu, a autori iz Slovenije na treću ponuđenu temu).

Među pristiglim prijavama, odabrat će se ukupno devet radova za produkciju iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a njihov odabir vršit će se prema kriterijima umjetničke originalnosti, znanstvene utemeljenosti, doprinosa europskom nasljeđu, kao i doprinosa FASIH metodologiji. Više o FASIH metodologiji možete vidjeti ovdje.
Autori/timovi, bit će honorirani u iznosu od 1500 eura, a za produkciju radova na raspolaganju će imati 2500 eura, uz podršku lokalnih partnera.

Rad na produkciji FASIH koncepata započinje u rujnu 2024. i traje do ožujka 2025. godine.
Ishodi projekta - interdisciplinarni umjetnički radovi, bit će predstavljeni tijekom svibnja i lipnja 2025. godine u trima izložbenim prostorima u Rijeci, Trbovlju i Beogradu.

Odluku o produkciji umjetničkih radova donijet će vijeće partnerskih institucija uključenih u projekt FASIH. U predselekcijskoj fazi, održat će se razgovori s uže odabranim sudionicima, a radi odabira konačnih radova za produkciju. Konačne vijesti o rezultatima javnog natječaja možete očekivati u drugoj polovici srpnja 2024., putem mail adrese koju ste naveli u prijavi.

Prijave su otvorene od 8. svibnja do 23. lipnja 2024., a zainteresirani se mogu prijaviti slanjem prijedloga projekta ispunjavanjem sljedeće prijavnice.

Za dodatne informacije, posjetite web stranicu projekta FASIH.
Za dodatna pitanja u vezi javnog poziva, možete nam pisati, i to