Preskočite na glavni sadržaj

Komedija 'Lutka' Mire Gavrana premijerno izvedena u Indiji

Komedija 'Lutka' hrvatskog autora Mire Gavrana premijerno je izvedena 19. i 20. srpnja 2024. u Kazalištu Gaiety u indijskom gradu Shimla. Komediju je na hindi preveo Saurabh Srivastava, redatelj je Kedar Thakur, dok u glavnim ulogama nastupaju Rupesh Bhimta i Yashvi Bhardwaj.
vrijeme: 19.07.2024. - 20.07.2024.
mjesto: Indija
url: https://www.teatar-gavran.hr/

Od praizvedbe u New Yorku u lipnju 2012. u Storefront & Bench Productions do danas ova predstava imala je 28 svjetskih premijera: u SAD-u (četiri puta), Hrvatskoj, Slovačkoj (dvaput), Češkoj, Indiji (dvaput), Sloveniji, Danskoj, Kubi, Nizozemskoj i Australiji, Mađarskoj, Njemačkoj (četiri), Kosovu, Srbiji (triput), Bosni i Hercegovini, Turskoj i Austriji (dvaput). Prevedena je na engleski, njemački, poljski, češki, slovenski, ruski, slovački, danski, nizozemski, španjolski, albanski, mađarski, turski, kineski i hindu.
 
Gavran je ovu komediju napisao još 2012. godine, a tematizira suživot 39-godišnjaka, kojeg je ostavila djevojka, sa ženom-lutkom - humanoidnim androidom koji je konstruirala znanstvenica Barbara. Usamljeni muškarac pritom se nađe u brojnim duhovitim situacijama. Kroz suživot s lutkom postupno postaje svjestan grešaka zbog kojih ga je djevojka napustila. Publika pritom uviđa suštinu lošeg ponašanja prema ženama te nerazumijevanje koje muškarci često imaju prema njima. U svijetu koji se ubrzano razvija i gdje tehnološka postignuća sve više nadomještaju ljudske resurse, ova komedija istražuje granice između čovjeka i tehnologije. Gavran kroz duhovite i dirljive situacije prikazuje kako se čovjek može izgubiti u potrazi za savršenim partnerom, zaboravljajući pritom važnost stvarnih emocija i razumijevanja međuljudskih odnosa.
 
Komedija "Lutka" uvrštena je u Antologiju istočno-europske drame objavljenu na kineskom jeziku u Šangaju u izboru poznate bugarske teatrologinje Kaline Stefanove. Prozni i kazališni tekstovi Mire Gavrana do sada su prevedeni na 42 jezika. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 430 kazališnih premijera, na svim kontinentima, a njegove predstave imale su više od 4 milijuna gledatelja. Jedini je živući dramatičar na svijetu kome su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival GavranFest njemu posvećen (u Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Poljskoj i Srbiji). Petnaesto izdanje GavranFesta održat će se u studenom ove godine prvi put u Münchenu.