Preskočite na glavni sadržaj

Koncert sakralne glazbe ”Ivanu Meštroviću u čast” u Otavicama

U subotu 27. srpnja s početkom u 19,30 sati u Crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama u Ružiću bit će održan koncert sakralne glazbe pod nazivom ”Ivanu Meštroviću u čast”, a riječ je već o tradicionalnom koncertu koji se u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića, Općine Ružić te hrvatskog prvaka opere Hrida Matića i njegovih gostiju odvija od 2009. godine.
vrijeme: 27.07.2024. -
mjesto: Otavice

O svojoj motivaciji za organizaciju koncerta Meštroviću u čast i na spomen Hrid Matić ističe: „U znak sjećanja na vrijednosti života i djela Ivana Meštrovića, koji je kao istinski stanovnik svijeta izabrao rodno Petrovo polje za mjesto vječnog počinka, te na Paraćevoj glavici dao podići velebno arhitektonsko zdanje, grobnicu za svoju obitelj, crkvu Presvetog Otkupitelja, odlučio sam organizirati svakog ljeta koncert klasične glazbe njemu u čast“. 

Tijekom  proteklih godina na koncertima su nastupili mnogi hrvatski umjetnici i ansambli, izvodeći najljepše skladbe svijeta, a koncert, koji je postao tradicionalan, prihvaćen je kao program koji doprinosi promociji sveukupnih vrijednosti drniškog kraja. Prvi koncert održan je u ljeto 2009. godine, u sklopu svečane glagoljaške mise posvećene Ivanu Meštroviću.

Na ovogodišnjem koncertu u Otavicama uz tenora Hrida Matića nastupit će sopranistica Amaril Marović-Matić te Gaj Matić Marović na glasoviru, a u prigodi 15. obljetnice održavanja bit će izvedena engleske, španjolske, portugalske, talijanske i hrvatske pjesme poput Duérmete, niño, duer, 'E rrose e tu, Akacije i dr.

Hrid Matić i sam je sin Meštrovićeva kraja, a njihove petropoljske obitelji bile su u dugogodišnjem prijateljstvu i povezanosti pa je ovaj koncert posveta i tog prijateljstva i zajedništva.

Ulaz za posjetitelje je slobodan!