Preskočite na glavni sadržaj

Konzervatorsko-restauratorske radionice u sklopu projekta Tvornica baštine Željezara Sisak

Od 1. do 5. listopada, u organizaciji Konzervatorskog odjela u Sisku i Gradske galerije Striegl u Sisku, održava se Konzervatorsko-restauratorska radionica u parku skulptura, nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, u sklopu projekta 'Tvornica baštine Željezara Sisak'. Program radionice se provodi u suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju.
vrijeme: 01.10.2012.
mjesto: Sisak
Suradnja s Odsjekom za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu dogovorena je do 2016. Financijska sredstva osigurao je Grad Sisak, Ministarstvo kulture i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu. Program radionice obuhvaća: predavanja i terenski rad,  izradu pismene i fotografske dokumentacije stanja skulptura i postolja, prikupljanje arhivskog materijala o nastanku i povijesti skulptura, korištenih materijala te relevantnih umjetničkih karakteristika, prezentaciju radova te sastanak sudionika s predstavnicima Grada Siska, predstavnicima tvornica koje se nalaze na prostoru Željezare Sisak, TZ Sisak, lokalnim medijima i svim zainteresiranima za rad na očuvanju i prezentaciji skulptura.

Park čini 38 planski postavljenih i prostorno razmještenih skulptura kao sastavnog dijela industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na području sisačkog naselja Caprag. Kolonija likovnih umjetnika Željezare Siska bila je od 1971. do 1990. godine jedna od najkvalitetnijih likovnih manifestacija na prostoru Hrvatske. Zaštita i obnova skulptura u sklopu Parka kao i druge aktivnosti kulturne djelatnosti vezane uz Željezaru Sisak dio su osmišljenog projekta 'Tvornica baštine željezara Sisak' koji uz Gradsku galeriju Striegl i Gradski muzej Sisak vodi Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture. Projekt se realizira u fazama (dokumentiranje, zaštita, restauracija, održavanje radionica, manifestacija, seminara i dr. umjetničkih programa).

Program konzervatorsko-restauratorske radionice u parku skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak
 
1. Provođenje programa:
Konzervatorski odjel u Sisku
Gradska galerija Striegl
Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju
 
2. Voditelj programa radionice u sklopu projekta Tvornica baštine Željezara Sisak:
Ivana Miletić Čakširan, Konzervatorski odjel u Sisku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture
 
3. Vrijeme trajanja: / 1. – 5. listopada 2012.
 
4.  Mjesto održavanja:
Konzervatorski odjel u Sisku
Gradska galerija Striegl
Park skulptura u naselju Caprag u Sisku
 
5. Program radionice:
- predavanja i terenski rad
- izrada pismene i fotografske dokumentacije stanja skulptura i postolja
- prikupljanje arhivskog materijala o nastanku i povijesti skulptura, korištenih materijala te relevantnih umjetničkih karakteristika
- prezentacija radova te sastanak sudionika s predstavnicima Grada Siska, predstavnicima tvornica koje se nalaze na prostoru Željezare Sisak, TZ Sisak, lokalnim medijima i svim zainteresiranima za rad na očuvanju i prezentaciji skulptura.