Preskočite na glavni sadržaj

Likovno-edukativni projekt „Oblikovanje prostora u vremenu III“

Već četvrtu godinu zaredom nastavlja se uspješna suradnja IX. gimnazije Zagreb i akademske slikarice Nine Iris Bešlić na likovno-edukativnom projektu „Oblikovanje prostora u vremenu“. Likovni priručnik koji prati izložbu dostupan je u digitalnom obliku na mrežnim stranicama projekta.
vrijeme: 01.10.2024. -
url: https://oblikovanjeprostorauvremenu.blogspot.com/
Projekt se realizirao kroz tematske likovne radionice, koje potiču učenike na drugačiji način razmišljanja, povezujući različite pristupe i eksperimentiranja u različitim medijima i tehnikama u realizaciji završnog rada.

Ove godine učenici su se svojim radovima u obliku apliciranih kombiniranih objekata vodeći se principom recikliranja gotovih predmeta od različitih materijala nadovezali na tradiciju dadaizma, pop arta, neodadaizma, objektne umjetnosti i Novog realizma. Polazeći od pripremih crteža na različite načine su komponirali svakodnevne gotove predmete (readymade) unutar strogih pravokutnih okvira dajući im novu svrhu, potpuno se udaljivši od njihove prvotne funkcije.  Simboličkim nazivima poput „Charlie i tvornica čokolade“ ,  „Djedova radionica“, „Sapunica“ , „Dječja školska ladica“, „Park“, „Poplava“ i dr.  apstraktne kompozicije  prepoznatljivih / neprepoznatljivih predmeta dobivaju sadržajnu komponentu, priču, koja je uvijek osobna, individualna.
Radionice su imale za cilj, otkriti stupanj likovne naobrazbe učenika, te istu iskoristiti u stvaranju umjetničkog djela, potaknuti ih na kreativno promišljanje i stvaralaštvo, te pružiti mladima alternativni prostor i okruženje slikarskog ateljea, gdje se mogu upoznati, družiti i razvijati kreativnost sa svojim vršnjacima koji imaju iste interese. Učenici uključeni u kreativne radionice izrađivali su po jedan objekt i crtež, koji su se postavili u izložbenom prostoru škole, aktivirajući prostor škole.

Završna izložba radova postavljena je u predvorju IX.  gimnazije i moći će se razgledati do početka V ciklusa radionica školske godine 2024. / 2025. Likovni priručnik koji prati izložbu dostupan je na mrežnim stranicama projekta u digitalnom obliku.

Cilj je bio kroz likovne radionice, učenike izvesti iz općega znanja likovne kulture, u prostore inicijative, kreiranja i slobodnog izričaja umjetničkog doživljavanja svijeta oko sebe. Osloboditi kreativni duh u izričaju osobnih umjetničkih vrlina i težnji. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija.
 
Digitalni priručnik:
https://oblikovanjeprostorauvremenu.blogspot.com/p/likovni-prirucnik-iii.html