Preskočite na glavni sadržaj

Literarni natječaj u sklopu projekta 'Jedna škola-jedan spomenik' (Rok: 25.5.2024.)

Projekt 'Jedna škola-jedan spomenik' je nastao na inicijativu Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar 2011. godine i ove godine se održava u povodu 15 godina osnivanja Pedagoške službe u Narodnom muzeju Zadar.
vrijeme: 10.05.2024. - 25.05.2024.
mjesto: Zadar
url: https://www.nmz.hr/hr/

Projektom „Jedna škola - jedan spomenik“ nastoji se osvijestiti najmlađe generacije o potrebi zaštite i očuvanja vrijednih kulturno-umjetničkih, povijesnih i baštinskih spomenika koji se nalaze u njihovom mjestu stanovanja, a naročito za spomenike ili spomeničke komplekse kojima su svakodnevno okruženi, njihovim porukama i značajem. Važno je da se taj interes razvija i njeguje od najranije dobi što će ostaviti trag na sadašnje i buduće generacije. Cilj projekta je preventivno stvaranje individualne svijesti kod najmlađih generacija o potrebi vrednovanja kulturno-umjetničkih i povijesnih spomenika kao svjedoka minulih vremena i kao prepoznatljivih pokazatelja identiteta mjesta u kojem odrastaju. Projekt „Jedna škola-jedan spomenik“ se temelji na likovnoj radionici održanoj ispred povijesnog i kulturnog spomenika kojoj prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima/ama u osnovnim školama na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika/ca. Zadatak učenika/ca je odabrati kulturno-povijesni spomenik u njihovom mjestu, a o kojem bi htjeli znati nešto više.
 
Potrebno je odgovoriti na pitanje „Zašto bi baš o tom spomeniku htjeli znati nešto više?“
 
Učenici ne trebaju opisivati povijesni kontekst odabranog kulutrno-povijesnog spomenika, već samo značenje spomenika za njihovo mjesto i njih same u svakodnevnici. Nakon pristiglih radova, prethodno formiran žiri će odabrati najbolje prikazan kulturno-povijesni spomenik i održat će se likovna radionica ispred tog istog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad. Također, učenicima će se, prije početka radionica, ukazati na najzanimljivije činjenice iz duge prošlosti i povijesni kontekst odabranog kulturno-povijesnog spomenika. Samim time što se likovna radionica održava neposredno ispred kulturno-povijesnog spomenika u mjestu stanovanja učenika/ca i time što se učenicima skreće pažnja na spomenik doprinosimo poboljšanje percepcije tih prostora. Dolaskom djelatnika Narodnog muzeja Zadar u mjesto stanovanja učenika/ca koji su napisali/e pobjednički rad približavamo rad Muzeja djeci i učvršćujemo međusobnu suradnju muzeja i odgojno-obrazovnih institucija.
 
Pristigli literarni radovi će biti objavljeni na mrežnoj stranici Narodnog muzeja Zadar.
 
Propozicije literarnog natječaja:
-              Literarni natječaj je namijenjen učenicima u osnovnim školama koje djeluju na području Zadarske županije (od prvog do osmog razreda osnovne škole)
-              Literarni natječaj je predviđen za grupni rad od najmanje 5 učenika/ca
-              Jedan razred može poslati maksimalno dva odabrana literarna rada
-              Literarni rad treba biti napisan na računalu.
-              Jedan literarni rad treba sadržavati maksimalno 1800 znakova (jedna kartica teksta, Times New Roman, font 12, prored 1,5)
-              Rad treba sadržavati naziv kulturno-povijesnog spomenika (naziv ne treba biti točan, može biti i naziv kako ga mještani zovu) i opis značenja istog za svakodnevni život mještana u kojem se spomenik nalazi.
-              U radu se NE traže povijesne činjenice o kulturno-povijesnom spomeniku.
-              Literarne radove treba poslati na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23 000 Zadar, s naznakom: Za literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“ ili na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr s naznakom u polju 
predmet: Literarni natječaj „Jedna škola-jedan spomenik“

Termini natječaja:
-              Natječaj započinje 10. svibnja, 2024. godine i traje do 25. svibnja, 2024. godine
-              Literarne radove možete poslati najkasnije do 25. svibnja, 2024. godine na gore navedene adrese.
-              Likovna radionica s učenicima/ama ispred odabranog kulturno-povijesnog spomenika će se održati u dogovoru s profesorom/mentorom i ravnateljem odabrane škole.