Preskočite na glavni sadržaj

Marinkovićeva 'Glorija' nakon 26 godina ponovno na sceni riječkoga HNK

Predstava 'Glorija' Ranka Marinkovića, u režiji Senke Bulić, premijerno će se izvesti u HNK Ivana pl. Zajca 24. svibnja, 26 godina nakon zadnjeg uprizorenja te antologijske drame u Rijeci, izvijestio je riječki HNK.
vrijeme: 24.05.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Kako je navedeno u najavi, "ovaj komad kroz motive vjere u čudo i pitanja istine i laži na jedinstven način povezuje kazalište, crkvu i cirkus, te se kroz priču o nemogućoj ljubavi svećenika i mlade žene problematizira motiv sukoba pojedinca, posebno žene, s dogmama i društvenim normama".
 
"A Senka Bulić poznata je upravo po svojem suvremenom i hrabrom pristupu režiji u kojoj se najčešće fokusira na snažne ženske likove razarajućih energija te dramatične, destruktivne sudbine i odnose s muškarcima, ne libeći se upuštati u društvena propitivanja i kontroverzne teme. Kao što i sama ističe, 'Glorija' se nadovezuje na njezino bavljenje važnim ženskim likovima i njihovim dramatičnim sudbinama, odnosom prema dogmatizmu, društvenim normama, ali i ljubavi kao čudom", ističe riječki HNK.
 
Senka Bulić navodi da je zanima današnji odnos prema životu i smrti, preteći Glorijine izbore. "Na što pristajemo kad se odlučimo za život, a što vodi do odluke o kraju? Zanima me feministička perspektiva ovog teksta i potreba da se postane subjekt u dogmatičnom svijetu, uređenom prema muškim principima. Glorijina tragika proizlazi iz nepodnošljivih sukoba kojima se dokida smisao vlastitog života", naglašava Bulić.
 
U naslovnoj ulozi nastupit će članica Talijanske drame HNK Zajc Ivna Bruck, Bulić navodi da je odabrala nju jer smatra Bruck glumicom neobične senzibilnosti i snage, rafinirane, nijansirane emocionalnosti. "Otvorena za rizike i izvedbene pomake. Motivaciju i razloge dopiranja do igre pronalazi u čitavom glumačkom biću, fizički i intelektualno. Sugestivno, bez patetike. Talent i disciplina za snažne suvremene glumačke izvedbe", dodaje redateljica.
 
U ostalim su ulogama Karlo Mrkša kao don Jere i Jasmin Mekić kao don Zane, te Toni Plešić, Dušan Gojić, Denis Brižić, Olivera Baljak, Vinko Kraljević i Ana Marija Brđanović. U predstavi sudjeluju i profesionalni klaun Marko Ilić te cirkuski artist Emilio Alcantara. Sudjeluju i članice i članovi riječkoga Baleta te polaznice i polaznici Dramskog studija Pontes.
 
Dramaturginja je Vesna Đikanović, scenograf  Tomislav Ćurković, a kostimografkinja Ana Mikulić. Glazbu potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a koreografiju i scenski pokret Leo Mujić. Oblikovatelj svjetla je Predrag Potočnjak. (Hina)