Preskočite na glavni sadržaj

Monumentalna umjetnička akcija Šahto-kultura u rujnu u Pogonu

Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon najavljuje za jesen monumentalnu izvedbeno-izložbenu akciju "Šahto-kultura" Kuće ekstremnog muzičkog kazališta, koju će od 7. do 24. rujna stvarati i izvoditi 50-ak umjetnica i umjetnika.
vrijeme: 07.09.2024. - 24.09.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.pogon.hr/
Kako je najavljeno, radikalni izvedbeno-izložbeni postav autorskog tandema Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo pretvara Veliku dvoranu Pogona bivše tvornice hidrauličkih pumpi Jedinstvo u ekstremnu labirintsku šahtofonsku kabinu koja gumenim prolazima povezuje izvođače i publiku.

U interaktivnom izložbenim postavu razvijaju tri predstave i tri seta radionica: "Panika pod suncem", "Svi pričaju o vremenu, mi ne!"i "Ismena" te šahtofonska radionica "Akceleracionizam", radionica šahtofonije za djecu i mlade "Konji" i ubrzana radionica "Šahto-kultura, našega života, naše zemlje, nas ljudi" koja je otvorena svima.

Tim se projektom obilježava 15. godišnjica osnutka Pogona Jedinstvo - doma nezavisne kulture 2024. s retroavangardnim programom Parainstituta Indoš, kako se naziva umjetnički i radni prostor djelovanja Damira Bartola Indoša, prvog umjetnika-stanara Jedinstva od 1998.

Njegov je rad u dijalogu s gestom radnika glavnog Pogona tvornice Jedinstvo koji su sačuvali svoje strojeve tako što su ih ukopali u betonsku podlogu unutar tvorničkog kruga. 

"Pokrećemo Šahto-kulturu unutarnjeg oklopljavanja Jedinstva za kolektivni rizomatski rad sa šahtofonskom bazom podataka, od aktiviranja ugrađenih instrumenata, istraživanja i korištenja audio i video arhive, zbirke partitura, skica i tekstova do vježbanja novih izvođačkih politika prisutnosti", kažu iz Pogona.

Šahtofoni su instrumenti bruitizma za sintetičke forme performansa i instalacija čije zvučne kutije i partiture-šahtofonije oblikuje umjetnik i performer DB Indoš. 

Nastajali su razradom njegovih zvučno-scenskih objekata od post-industrijskog otpada od kasnih 1980-ih, a koriste se kao izvođački aparati i scenski objekti u višemedijskim inscenacijama Kuće ekstremnog muzičkog kazališta.

Tijekom rujna prakse siromašnog samoarhiviranja se razvijaju kroz trinaest labirintskih situacija Šahto-kulture, dok se u siječnju iduće godine očekuje završni rad, višemedijska labirintska predstava posvećena Marku Brecelju u suradnji sa Zlatkom Burićem.

Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade podupire produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi, kao i aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima.
 
Izvor: Hina