Preskočite na glavni sadržaj

Na 377 predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka prošle sezone 28 tisuća gledatelja

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u sezoni je imalo 377 izvedbi predstava koje je pogledalo oko 28 tisuća gledatelja, izvijestila je u petak ravnateljica tog kazališta Magdalena Lupi Alvir, ocijenivši da je sezona bila vrlo intenzivna i vrlo uspješna.
vrijeme: 19.07.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.gkl-rijeka.hr/

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u ovoj sezoni je izvelo tri premijere: "Žabecedu" Vedrane Balen Spinčić po slikovnici Mihaele Veline i Tomislava Torjanca u režiji Morane Dolenc, "Bombonieru Variete", autorski projekt jednog od najvećih europskih i svjetskih lutkara Matije Solcea i "Zeku i potočić" u režiji Tončice Knez, rekla je ravnateljica na konferenciji za novinare.
 
Protekle sezone, kazalište je gostovalo i nastupalo na festivalima po cijeloj Hrvatskoj, u Belgiji, Austriji, Srbiji i Italiji te osvajalo nagrade, istaknula je.
 
Od lipnja, Gradsko kazalište lutaka sudjeluje u kulturnim programima u Rijeci, objedinjenim pod krovnim nazivom Ljeto u Rijeci. To su Dani sv. Vida, festival Tobogan i Ljetna priča iz Benčića. Samo u sklopu tih manifestacija, GKL je od lipnja imalo 31 program s više od 1400 gledatelja.
 
Jedan od značajnijih projekata sljedeće sezone, najavila je ravnateljica, nastaje u okviru programa Kultura mira, kojem su pokrovitelji UNESCO i svjetska organizacija lutkarskih kazališta UNIMA. Tri kazališta: GKL Rijeka, Pozorište lutaka Mostar i Pozorište za decu i mlade Kragujevac zajednički će postaviti predstavu temeljenu na iskustvima života u ovim krajevima proteklih desetljeća. Redatelj će biti čuveni argentinski lutkar Tito Lorefice. Planirano je da iz svakog kazališta sudjeluje po jedan glumac, da se može izvesti zajednički, ali i kao lutkarska monodrama u svakom od kazališta, najavila je Lupi Alvir. (Hina)