Preskočite na glavni sadržaj

Na Sveučilištu u Zagrebu predstavljen projekt 'Kulturni utorak'

U utorak 8. listopada na Sveučilištu u Zagrebu predstavljen je projekt Kulturni utorak. Riječ je o inicijativi koju je pokrenulo Sveučilište s mrežom partnera sastavljenom od desetak kulturnih institucija u gradu Zagrebu kako bi studenti mogli pratiti kulturna događanja te posjećivati kulturne institucije jedan dan u tjednu bez naknade.
vrijeme: 08.10.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.unizg.hr/novosti-i-press/uniart/

Uz prorektore, dekane i prodekane, profesore te druge goste, svečanom predstavljanju nazočili su brojni studenti.

Prepoznavši važnost osnaživanja odnosa mladih prema umjetnosti i kulturi te stvaranja novih generacija koje unose kulturu i aktivan kulturni život u svoju svakodnevicu, u ovaj projekt Sveučilišta u Zagrebu uključile su se mnoge eminentne nacionalne i gradske kulturne ustanove, Hrvatska radiotelevizija, brojna kazališta, muzeji, kina, galerije i kulturna udruženja.

Oni će od ovoga semestra otvoriti svoja vrata studentima kako bi se obogatio njihov studentski život te se potaknulo da kreativno mišljenje, umjetnost i kultura postanu dio njihovih života i nakon završetka studija. Projekt je pokrenut na inicijativu prorektorice za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenke Ostojić uz neizostavnoga i važnoga partnera Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te članova radne skupine „Sveučilište u Zagrebu - partner u kulturi“ Povjerenstva za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Zagrebu. 

Partneri Sveučilišta u Zagrebu u projekta Kulturni utorak su: Hrvatsko narodno kazalište, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Hrvatska radiotelevizija, Zagrebačko kazalište mladih, HDS Hrvatsko društvo skladatelja, Kino Tuškanac (Hrvatski filmski savez, HFS), Etnografski muzej, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej grada Zagreba, Tifološki muzej i Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Pridruženi partneri projekta su: Hrvatski školski muzej, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Udruga Ured za fotografiju UZF. U projekt su uključene i galerije sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Galerija Šira i Galerija 112 Akademije likovne umjetnosti, Galerija F8 Akademije dramske umjetnosti i Galerija studija dizajna Arhitektonskoga fakulteta. 

Detaljnije informacije o projektu dostupne su na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu, na poveznici: https://www.unizg.hr/novosti-i-press/uniart/.

Brošura projekta Kulturni utorak