Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada ”Kritična masa” pripala je Ani Predan; nagrađenu priču pročitajte online...

Nagrada ”Kritična masa” pripala je Ani Predan; nagrađenu priču pročitajte online...
Pobjednica sedme po redu "Nagrade Kritična masa" za mlade autorice i autore jest Ana Predan (Pula, 1996.) s pričom „Neke su stvari neobično plave“. Ovo je bio sedmi nagradni natječaj koji raspisuje elektronički književni časopis Kritična masa. Prijavljene priče iz užeg i šireg izbora dostupne su za čitanje online.
U užem izboru nagrade bili su i: Robert Aralica, Iva Esterajher, Luca Kozina, Dora Levačić, Eliša Papić, Nikola Pavičić i Dina Vukelić. 

Prijavljene priče iz užeg i šireg izbora dostupne su na stranici Kritične mase>>>

Nagrađena priča „Neke su stvari neobično plave postavljena je kao zanimljiv „dnevnički“ zapis razlomljen na sate, unutar 24 sata. Ujednačen ton, koji vremenom uvlači u tonalilet nepredvidljive meditacije subjekta o sebi i katkad o subjektivnosti samoj, tvori svojevrsnu introspektivnu radnju koja se čita sa zanimanjem i svjedoči o visokom književnom potencijalu dosad inače nezamijećene Ane Predan.

O nagrađenoj priči
Pobjednica sedme po redu “Nagrade Kritična masa” za mlade autorice i autore jest Ana Predan (Pula, 1996.) s pričom „Neke su stvari neobično plave“. Priča je postavljena kao zanimljiv „dnevnički“ zapis razlomljen na sate, unutar 24 sata na što se, moramo priznati, može i zaboraviti tijekom čitanja. Ujednačen ton, koji vremenom uvlači u tonalilet nepredvidljive meditacije subjekta o sebi i katkad o subjektivnosti samoj, tvori svojevrsnu introspektivnu radnju koja se, premda bez jasnog narativnog toka, prati sa zanimanjem. Čest je spomen glazbe, zapravo su to zamršeno pomiješani refleksi osobnih i umjetničkih pitanja, uz uvjerljivo prozno prvo lice bez poze i pretencioznosti koje takvi motivi mogu donijeti. Rečenica se ne doima fokusirana na stilske efekte, a zapravo je na zavidnom nivou i stil joj se događa bez kićenja. Sve to svjedoči o visokom književnom potencijalu dosad inače nezamijećene Ane Predan iz Istre (Vodnjan i Pula), koju značajno okupira glazba, no kako vidimo po razini ispisanosti njenog rukopisa - itekako i književnost.

U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

Svrha nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za pisce do 35 godina jest istražiti mladu proznu scenu, dati vjetar u leđa mlađim autoricama i autorima i pregled (širi i uži) aktualne prozne scene „u sjeni“, kako za publiku Kritične mase, tako i za nakladnike u potrazi za novim autorima.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (700 eura bruto). 

Intervju s autoricom