Preskočite na glavni sadržaj

Najava manifestacije “Umjetnost na otvorenom - Art in the Heart of Adriatic”

U petak će se na splitskoj Matejušci održati jedinstvena umjetnička manifestacija pod nazivom “Umjetnost na otvorenom - Art in the Heart of Adriatic”. Riječ je o zajedničkom projektu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske udruge likovnih umjetnika koja za cilj ima afirmirati likovnu umjetnost u turizmu.
vrijeme: 10.05.2024. -
mjesto: Split
Tako će čak šest likovnih umjetnika plenerista u petak 10. svibnja od 10 do 15 sati slikati vizure Splita na svojim štafelajima koji će biti postavljeni na prostor Matejuške.
 
Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja.
Većina umjetnika danas se u svom ateljeu koristi suvremenim tehnologijama, najčešće fotografijom, kako bi sebi predočili motiv. Atelje pruža komoditet, a vani su umjetnici izloženi pogledima, komentarima, fotografiranju i vremenskim oscilacijama. Zbog toga se sve rjeđe može vidjeti profesionalne umjetnike kako slikaju na otvorenom, pa je taj  prizor postao raritet, čak i u slikarskim prijestolnicama Parizu i Beču.

Direktorica TZ SDŽ, Ivana Vladović, pojasnila je detalje ovog projekta u Splitu.

“Prije svega htjeli smo u razdoblju prije početka sezone razveseliti Splićane ali i naše goste dajući im posebno korisničko iskustvo i odmak od standardne komercijalne ponude. Htjeli smo se, barem na trenutak, vratiti u neka davna vremena. Vremena kolorita, ćakule i starog Mediterana čiji su nosioci upravo bili umjetnici nadahnuti morem i ljepotama antičkih gradova. Mislim da ništa bolje ne ocrtava mediteranski način života od spontanog slikanja na štafelajima s pogledom na ‘najlipši grad na svitu’. Upravo zato smo odabrali opjevanu Matejušku koja je od pamtivijeka simbol druženja, pjesme, emocije ali i sjecište ulične splitske kulture”, kazala je Vladović dodavši kako sam proces nastanka djela predstavlja iznimnu atrakciju za sve generacije, mještane i turista pa će ovaj atraktivan događaj obogatiti kulturnu i promidžbenu ponudu kako grada Splita tako i Splitsko-dalmatinske županije.
 
Cilj projekta, kaže, nije samo predstaviti umjetničko nasljeđe već u javnosti stvoriti poveznicu između umjetnosti i turizma, a građanima, posebno mladima, približiti slikarstvo.

Tijekom manifestacije bit će organizirana i radionica pod vodstvom suvremene umjetnice Alme Čače koja definira svoju umjetnost kao apstraktni ekspresionizam.

Svi Splićani i turisti pozvani su na ovo događanje prilikom kojeg će biti u mogućnosti razgovarati sa slikarima, promatrati ih i uživati u nastanku impresivnih likovnih djela s motivima Splita, a ako žele moći će se i odvažiti na izradu vlastitog slikarskog djela uz pomoć akademskih slikara.