Preskočite na glavni sadržaj

Najava revije rekosntruiranih narodnih nošnji "Obnavljamo baštinu"

Revija rekosntruiranih narodnih nošnji "Obnavljamo baštinu" održat će se u Trnjanima kod Slavonskog Broda, u subotu 12. listopada.
vrijeme: 12.10.2024. -
mjesto: Trnjani
Listopad u mjestu Trnjani pored Slavonskog Broda u znaku je narodnih nošnji. U Slavoniju koja je poznata po tradicijskom bogatstvu dolaze natjecatelji iz Hrvatske i regije koji sudjeluju na jednoj nesvakidašnjoj reviji narodnih nošnji.
Naime, 12. listopada u 19.30 sati u Sportskoj dvorani u Trnjanima održava se revija rekonstruiranih narodnih nošnji naziva „Obnavljamo baštinu“. Manifestacija je to na kojoj se natječu osobe i obrti koji izrađuju narodne nošnje.

Manifestacija Obnavljamo baštinu organizira se već četrnaesti put zaredom. Iz manje manifestacije koja je započela željom da osobe iz Slavonije pokažu svoje nove izrađene nošnje, izrasla je u međunarodnu reviju na kojoj su natjecatelji podijeljeni u čak četiri kategorije: hrvatske narodne nošnje, nošnje nacionalnih manjina u RH, nošnje Hrvata koji žive izvan Hrvatske te nošnje drugih naroda i država.
Ovu hvalevrijednu manifestaciju zajedničkim snagama pripremaju KUD Lovor iz Trnjana i Centar za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba, a podržavaju je Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb i Općina Garčin.
Ideja manifestacije bila je, kako ime govori, obnoviti baštinu, kako onu materijalnu, (tj. izraditi nove narodne nošnje) tako i kroz aspekt nematerijalne kulturne baštine pružiti osobama koje se bave tradicijskim tekstilnim tehnikama podršku i poticaj da u zdravoj konkurenciji predstave svoj rad.

Kroz godine na reviji su se predstavile nošnje iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, čak i dalekih Poljske i Latvije.

Ove godine prijavljeno je 17 natjecatelja koji će pokušati što bolje predstaviti svoj rad jer oni koje stručni žiri ocijeni najboljima, osvajaju vrijedne nagrade. „Uz novčane nagrade, glavna nagrada je sudjelovanje na desetodnevnoj radionici tradicijskih tekstilnih tehnika na kojima nagrađeni mogu nadograditi i usavršiti svoje znanje“ rekla je Poljaković Popović.