Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena središnja proslava Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku

Središnji program proslave Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku u periodu od 20. do 27. listopada donosi preko dvadeset događanja, među kojima i otkrivanje UNESCO simbola na ulazima u Grad.
vrijeme: 20.10.2024. - 27.10.2024.
mjesto: Dubrovnik



Program je na današnjoj konferenciji za novinare najavila zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, dok se uvodno video porukom obratila ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, koja je naglasila kako je Dubrovnik pokazao da može biti predvodnik u tome kako se sustavno baviti održivim upravljanjem kulturnom baštinom.
 
''Pripadnost svjetskoj baštini uvelike je obilježila način na koji se proteklih desetljeća u Dubrovniku brinulo o kulturnoj baštini, jednim dijelom nakon potresa ’79., dugim dijelom nakon Domovinskog rata te posebno zadnjih godina i nakon usvajanja Plana upravljanja'', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2024. ''Godinom UNESCO-ove svjetske baštine'', a obljetnički program obuhvatio je više od 180 programa kroz ovu godinu. Program će trajati do kraja kalendarske godine, a kako je naglasila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, obuhvatio je različite organizacije kako bi se poslala poruka da je dubrovačka baština živa i da su je prigrlile sve generacije stanovnika.
 
Zamjenica Tepšić istaknula je pojedinosti programa čiji se središnji dio odvija u subotu 26. listopada, jer se upravo na taj datum 1979. godine dogodio upis Dubrovnika na UNESCO-ovu listu.
''U jutarnjim satima otkrit će se postavljeni znakovi na vratima od Pila i od Ploča, nakon čega će udruženje Europa Nostra uručiti nagradu 'Šampioni baštine' Društvu prijatelja dubrovačke starine, a sve završava večernjim glazbeno-scenskim programom u Kazalištu Marina Držića'', kazala je zamjenica Tepšić te pozvala svih i na Dan otvorenih vrata dubrovačkih baštinskih institucija tu subotu, uz besplatan ulaz na zidine, u muzeje i galerije Grada, Muzej Franjevačkog samostana, Muzej Dominikanskog samostana, Sinagogu, Riznicu Katedrale.
 
U programu uz gradske ustanove sudjeluju i brojni partneri Grada Dubrovnika. (...)

Opširnije: Grad Dubrovnik