Preskočite na glavni sadržaj

Nastavlja se projekt "VukovarART - Luka umjetnosti"

Na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak u Vukovaru predstavljen je projekt slikanja murala i 3D slika na stambenim zgradama i gradskim ulicama "VukovarART - Luka umjetnosti" koji se nastavlja i ove godine.
vrijeme: 10.05.2024. - 11.05.2024.
mjesto: Vukovar
url: https://vukovart.com/

“Projekt se nastavlja, a uvod je bilo nedavno oslikavanje zgrade FINE-a muralom 'Crna roda' vukovarskog umjetnika Darija Krajinovića. Obnovljene su i dvije 3D slike na pješačkom mostu preko Vuke”, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Podsjetio je kako je ideja započela u proljeće 2016. godine kada je na mostu preko rijeke Vuke, umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda oslikao prvu 3D sliku "srušenog mosta". Ta je slika odmah postala omiljeno mjesto za fotografiranje u središtu grada.

"Danas Vukovar krase 32 murala i 3D slike. Od 2016. do danas oko 550 tisuća eura gradskih i europskih sredstava uloženo je u ovaj projekt, a osim oslikavanja, organizirane su brojne radionice, paneli, koncerti i popratne manifestacije. Radili smo na tome da se kultura ulične umjetnosti promovira i to je vrlo važno. Ponovno smo oživili projekt, nakon dvije godine stanke, a iduće godine osvanut će i nova tri murala te ćemo obnoviti i postojeće", najavio je Sušac.

Govoreći o projektu umjetnik Filip Mrvelj rekao je kako 2016. godine, kada je oslikao prvu 3D sliku, nije niti slutio gdje će ih ta slika odvesti i kakve će sve rezultati donijeti.
"Nakon toga Grad Vukovar odlučio se ozbiljno pozabaviti ovom vrstom umjetnosti te je ubrzo pokrenuti i projekt 'VukovART - Luka umjetnosti'. Krenuli smo sa slikama na zemlji na popularnoj šetnici uz Vuku, a 2018. godine cijeli projekt krenuo je vertikalno i počeli smo s oslikavanjem pročelja. Nakon gotovo desetljeća, mogu reći da se zajednica educirala i prihvatila ovu umjetnost", rekao je Mrvelj.

Prema programu u petak i subotu, 10. i 11. svibnja, u središtu grada, na platou ispred Radničkog doma, održat će se manifestacija "VukovART night" u sklopu koje će građani moći uživati u bogatom programu. Najavljene su kreativne radionice, radionica plesa za neplesače, paneli, izložbe, postavljanje info štandova, nastup stand up komičara Blogeta Kruleta kao i koncerti bendova Teheran i Supkultura. Sve će to pratiti i bogata gastronomska ponuda.

Izvor: Hina