Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen zbornik radova 'Vesna Parun: Stijena koju ispiru kiše'

Zbornik radova sa znanstvenog skupa 'Vesna Parun: Stijena koju ispiru kiše' održanog u Splitu 2022. godine, uredio je Krešimir Bagić, a objavio Književni krug iz Splita.
vrijeme: 23.07.2024. -
url: Split

Zbornik (220 str.) podijeljen je na tri poglavlja, a u prvom  Tvrtko Vuković, između ostalih, piše o preobrazbi u pjesništvu Vesne Parun,  Branislav Oblučar o figurama ljubavnog diskursa, Krešimir Bagić nudi svoju interpretaciju njezine poezije, Davor Šalat stilističko-poetički opisuje sonet Vesne Parun na primjeru "Soneta o čistoći".
 
Miranda Levanat-Peričić u drugom poglavlju analizira satirični dijalog kulturne junakinje s kulturom, Ivan Bošković piše priloge za književnu biografiju Vesne Parun, Andrijana Kos Lajtman o poziciji osobne povijesti u njezinoj poeziji.
 
U trećem poglavlju Martina Kokolari ocrtava književnicu Parun od subverzije do kanona, Dubravka Zima piše o kontekstu i tekstu Vesne Parun i dječje književnosti, Ljubica Josić o njezinu dramskom opusu, a Gabrijela Puljić o problem pasivne žrtve kod Vesne Parun.
 
Vesna Parun rođena je 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu blizu Šibenika. Najistaknutija je hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva te stvaralačkoj plodnosti. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije i proze i uprizorena su četiri njezina dramska djela.
 
Umrla je Stubičkim Toplicama, 25. listopada 2010. (Hina)