Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljene iločke zidine otvorene za javnost

U Iloku je proslavljen završetak projekta rekonstrukcije zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i Franjevačkog samostana. Projekt je vrijedan više od 8.9 milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala ga je Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. - 2020.
vrijeme: 02.05.2024. - 05.05.2024.
mjesto: Ilok

Iločke zidine po vrijednosti i važnosti mogu se usporediti s dubrovačkim i stonskim. Obrambene kule, bastioni i zidovi počeli su se graditi u 13. stoljeću. Za danas sačuvani srednjovjekovni oblik grada zaslužan je Nikola Iločki. Zidine su se nekada bile duge 1.600 metara, a danas je sačuvano i obnavlja se više od 850 metara. Zidine su zapravo prvi put stavljene u funkciju i po njima se može hodati nakon 17. stoljeća, izjavio je pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru Marko Mikolašević.
Istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva obnove zidina bio sačuvati ih od propadanja, ali i učiniti atraktivnima za turiste i posjetitelje te na taj način stvarati novu ekonomsku vrijednost. Iločke su zidine najveći sačuvani fortifikacijski objekt u kontinentalnoj Hrvatskoj, podsjetio je Mikolašević.

Uz rekonstrukciju srednjovjekovnih zidina u staroj jezgri Iloka obnovljene su i zgrade Žitnice te Podrumareva kuća koje su u vlasništvu Iločkih podruma. Žitnica je objekt u kojem se čuvalo žito vlasnika dvorca Odeschalchi, a sada je to reprezentativan objekt koji ima prezentacijsku dvoranu, stalni galerijski postav, info centar i smještajne kapacitete, dvanaest dvokrevetnih soba. Podrumareva kuća posvećena je bogatoj vinskoj kulturnoj baštini Iloka, a novo su lice dobila i tri krila franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana.

Uz Grad Ilok, partneri na projektu su Iločki podrumi, Franjevački samostan i TZ Vukovarsko-srijemske županije. 

izvor/ opširnije: HRT - Radio Osijek

Bogatim programom od 2. do 5. svibnja Grad Ilok s partnerima promovira obnovljenu povijesnu jezgru.